Dostupni linkovi

Vlada RS predložila ukidanje vanrednog stanja


Mural u Skoplju (ilustrativna fotografija)
Mural u Skoplju (ilustrativna fotografija)

Vlada Republike Srpske (RS) na sjednici održanoj 14. maja utvrdila je prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, uvedenog 28. marta zbog epidemije korona virusa.

"Prijedlog odluke će biti upućen na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i ona će donijeti konačnu odluku", rekla je ministrica finansija Zora Vidović, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta odluku o proglašenju vanrednog stanja u ovom bh. entitetu zbog epidemije virusa korona.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu, koja se tiče izvršavanja obaveza prema privrednicima za maj mjesec.

"Svi oni koji su počeli da rade do 12.maja, kada im je skinuta zabrana, njima će biti uplaćeni doprinosi na najnižu platu, a za sve one druge, koji zbog mjera zabrane još uvijek ne rade, njima će biti isplaćene minimalne plate sa plaćenim porezima i doprinosima", rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Osim toga, Vlada je donijela Uredbu o formiranju Kompenzacijskog fonda, koji će formalno biti nasljednik Fonda solidarnosti, formiranog za pomoć privredi tog entiteta.

Vidović je navela da je na bazi smanjenja prihoda nastalog zbog trenutne krize, Vlada utvrdila rebalans budžeta Republike Srpske.

Budžet je rebalansom povećan za 188 miliona maraka ( 94 miliona eura) i iznosi 3.6 milijardi maraka (1.8 milijardi eura).

"Rebalansom budžeta smo predvidjeli uštedu sredstava koja ćemo usmjeriti za pomoć i podršku prived", kazala je Vidović.

Navela je da je do sada iz budžeta Republike Srpske uplaćeno 50 miliona maraka (25 miliona eura) u Fond solidarnosti. U ovom Fondu ukupno je prikupljeno 58 miliona maraka (29 miliona eura).

"Vlada Republike Srpske izdvojila je više od 80 miliona maraka (40 miliona eura) za nabavku opreme i medicinskih sredstava u svrhu liječenja oboljelih od COVID-19", navela je ministrica finansija RS.

Donesena je i preporuka da su visokoškolske ustanove dužne da organizuju osam termina u pet ispitnih rokova u periodu od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG