Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga zbog pretnji Kurtiju


Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti
Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti

Direktorijat za istragu teških zločina Policije Kosova pokrenuo je istragu povodom navodnih pretnji upućenim premijeru Kosova na dužnosti Aljbinu Kurtiju.

Kako navode u Policiji Kosova za Radio Slobodna Evrope (RSE), istraga i prikupljanje informacija odvija se u saradnji i koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom.

Kurti je putem Fejsbuk profila u utorak uveče tvrdio da je dobio pretnje od takozvane Albanske dobrovoljačke garde.

U dopisu te garde, koji je Kurti objavio, njegov pokret Samoopredeljenje se naziva kriminalnom organizacijom, a Garda poručuje da će, nakon dobijenih informacija o organizaciji protesta u Prištini 29. maja, njihove jedinice biit "svuda gde će biti potrebe kako bi odbranili zemlju".

Po rečima Kurtija, pretnje nisu upućene njemu ,već Ustavnom sudu Kosova, odnosno predsednici suda Arti Rama-Hajrizi i sudije izvestioca Nedžmi Redžepi (Nexhmi Rexhepi).

One se, u tom slučaju, osvrnuo na zahtev koji je njegov Pokret Samoopredeljenje podneo sudu za interpretaciju ustavnosti dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove vlade.

Ustavni sud je suspendovao dekret do 29. maja, kada se očekuje odluka.

Kurtijevoj vladi je inače izglasano nepoverenje 25. marta, na zahtev koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova.

Razlozi su bili, kako je DSK naveo, narušeni odnosi sa SAD i razrešenje ministra unustrašnjih poslova Agima Veljiua iz DSK, koji je podržao Tačijev predlog o uvođenju vanrednog stanja usled pandemije COVID-19, a čemu se Kurti protivio.

XS
SM
MD
LG