Dostupni linkovi

U Južnoj Koreji оtvorene škole nakon više od dva meseca


Učionica u Daeieonu u Južnoj Koreji 20. maja
Učionica u Daeieonu u Južnoj Koreji 20. maja

Stotine hiljada đaka u Južnoj Koreji vratili su se u škole koje su bile zatvorene više od dva meseca zbog pandemije korona virusa.

Povratak u škole praćen je strogim merama predostrožnosti, provera temerature, upotreba gela za dezinfekciju, pozdravljanje na daljinu. Južna Koreja bila je u jednom trenutku druga najteže pogođena zemlja na svetu COVID-om 19 zbog čega su vlasti odredile da se đaci ne vraćaju u škole posle raspusta početkom marta.

Zemlja je u borbi protiv korona virusa primenila strategiju testiranja kojoj je posvetila velika sredstva i koja je hvaljena u svetu kao model koji treba slediti.

Oko 440.000 đaka poslednje godine gimnazije prvi su dobili dozvolu da se vrate u učionice. Oni će dolaziti svaki dan.

Mlađi treba da se vraćaju postepeno narednih nedelja i naizmenično će dolaziti u razred i pratiti nastavu preko interneta.

Neke učionice opremljene su zaštitnim pregradama između đaka. "Zabrinutost zbog mogućih malih žarišta infekcije i dalje postoje i niko ne može da predvidi kakva situacija bi mogla da iskrsne u školama", upozorila je ministarka obrazovanja Ju Eun-hae.

Njeno ministarstvo ima krizni štab otvoren 24 sata dnevno, i škole koje registruju nove infekcije moraju odmah da se zatvore.

XS
SM
MD
LG