Dostupni linkovi

Nova metodologija najpre za Severnu Makedoniju i Albaniju


Kolegijum komesara EU usvojio je u sredu, 5. februara novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi).

Na konferenciji za novinare u Briselu, Varhelji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, u maju, parlalelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Varhelji je rekao da se revidirana metodologija pristupnih pregovora sa EU kao "prvi element nove strategije koji je predstavila nova Evropska komisija" zasniva na četiri osnovna principa kredibilitetu, jačem političkom vođstvu, dinamici i predvidivosti.

"To su načela kojima želimo da osiguramo da proces bude verodostojniji, dinamičniji i snažnije politički vođen", rekao je Varhelji.

Vladavina prava uslov svih uslova

Umesto odvojenih poglavlja, novom metodlogijom pregovori će se odvijati u tematskim klasterima.

Evropski komesar je objasnio da zemlje kandidati treba da ispune sva početna merila u poglavljima koji su obuhvaćeni u istoj grupi da bi potom mogao da se otvori tematski klaster. Međutim, ključni uslov za napedak u bilo kojem klasteru jeste vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena prva a zatvorena poslednja.

Eksperti evropske komisije su objasnili vladavina prava ostaje uslov "sine qua non", što praktično znači da će nazadovanje ili nenapredovanje u ovoj oblasti negativno uticati na bilo koje drugo poglavlje koje ne mora da bude direktno povezano sa vladavinom prava.

Evropski komesar je objasnio da ne znači da napredak koji države naprave neće biti nagrađen, ali da će mere biti puno strože u slučaju da zemlje ne pokažu progres.

"To bi mogla biti obustava financijskih sredstava ili ponovno otvaranje pregovora o već zatvorenim poglavljima. Ili možemo obustaviti pregovore u nekim oblastima, ili možemo obustaviti čitave pregovore, u zavisnosti od toga o kakvom se slučaju radi", izjavio je komesar Varhelji.

Srbiji i Crnoj Gori mogućnost izbora

Metodologija koju je usvojila Evropska komisija će biti primenjivana na one zemlje koje tek treba da otpočnu pristupne pregovore. Ovo ne važi za Srbiju i Crnu Goru koje su u duboko u procesu pregovaranja, ali ove dve države imaju opciju da budu obuhvaćene novom metodologijom.

"Dokument jasno kaže da je za Srbiju i Crrnu Goru ovo mogućnost da budu obuhvaćene. Pravedno je da za njih ovo bude izbor. A ja već vidim argumente u prilog tome", poručio je evropski komesar za proširenje.

Predsednica Evropske komisije (EK) Urslula Fon der Lajen (Von der Leyen) objavila je prethodno da je Komisija predložila "kredibilan i dinamičan plan koji trasira put za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom".

"Dobra vest za naše zapadnobalkanske prijatelje o procesu proširenja EU", napisala je Fon der Lejen na Twitteru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG