Dostupni linkovi

Varhelji se zalaže za “evropsko” rešenje spora između vlasti i SPC u Crnoj Gori


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) potvrdio je sporemnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rešenja”, u sporu između vlasti i Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u Crnoj Gori.

“Pozvao sam Crkvu da ispoštuje restriktivne mere jer se radi o sigurnosti, bezbednosti i o životima ljudi. Takođe sam pozvao vlasti (Crne Gore) da obezbedi slobodu veroispoveti čak i za vreme krize COVID-19”, izjavio je Varhelji na spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

On je rekao da je od početka bio angažovan u pokušaju da reši spor te da će nastaviti sa naporima u ovom pravcu. Varhelji je potvrdio pred zastupnicima da je upoznat sa situacijom, oko privođenja, a potom i puštanja sveštenika SPC zbog kršenja zabrane javnog okupljanja.

Oliver Varhelji je podsetio evropske zastupnike da se njegova poslednja poseta Podgorici podudarala, kako je rekao, “eskalacijom krize” gde je on pokušao da pronađe “prijateljsko rešenje” koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

“Država ne može funkcionisati bez pravilnog funkcionisanja verskih sloboda”, upozorio je evropski komesar za proširenje.

Osnovni problem na relaciji crnogorska vlast SPC nastao je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u Skupštini Crne Gore usvojen 27. decembra prošle godine. Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja je sagrađena do 1918. godine, a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom.

SPC smatra da joj se tim Zakonom otima imovina i u znak protesta organizovala je masovne litije širom Crne Gore, koje su prekinute zbog korona virusa.

Uprkos zabrani javnog okupljanja od 18.marta, koja uključuje zabranu vjerskih okupljanja, Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti u cilju zaštite građana od COVID 19, SPC je oganizovala litije u Beranama 6. maja i u Nikšiću 12. maja.

Po završetku litije u Nikšiću policija je privela episkopa Joanikije i sedam sveštenika SPC, koji su u pritvoru proveli 72 sata. Pušteni su na slobodu 15. maja, ali je protiv njih podnijet optužni prijedlog po kome ih Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću tereti za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Zbog hapšenja episkopa SPC Joanikija i sveštenika iz Nikšića organizovani su protesti u više crnogorskih gradova (13. maja).

XS
SM
MD
LG