Dostupni linkovi

Amfilohije: Đukanović budućnost temelji na podjelama


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije, 15. maj 2020.
Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije, 15. maj 2020.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije rekao je u utorak 19. maja da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “propovijeda satansku Crkvu i hoće Crnu Goru da pretvori u demonsku, satansku zajednicu”, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Reagujući na jučerašnje obraćanje javnosti predsjednika Đukanovića, Amfilohije je poručio da vlast u Crnoj Gori temelji budućnost na podjelama.

“To je ono što radi danas vlast u Crnoj Gori, seli Crnu Goru u skotsko mrtvilo, ništavilo, i u isto vrijeme temelji budućnost Crne Gore na bogoubilaštvu i bratoubilaštvu, na onome što je urađeno ovdje u vrijeme i poslije Drugoga svjetskoga rata. Na tome temeljiti budućnost Crne Gore to može samo neko ko je izgubio pamet, ko je satanizovan”, rekao je Amfilohije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u obraćanju naciji 18. maja je kazao da neće odustati od vraćanja dijela crkvenih objekata u državno vlasništvo, kako to predviđa Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Đukanović je kazao da bi SPC da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

„Ponudili smo rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike. Ako SPC to odbija, onda je to crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali onda ćemo mi stvarati crkvu nacionalnih Crnogoraca, iako ne mislim da je to najbolje rješenje. Potrudićemo se da takva crkva bude autokefalna i priznata”, kazao je Đukanović.

Osnovni problem na relaciji crnogorska vlast SPC nastao je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u Skupštini Crne Gore usvojen 27. decembra prošle godine. Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja je sagrađena do 1918. godine, a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom.

SPC smatra da joj se tim Zakonom otima imovina i u znak protesta organizovala je masovne litije širom Crne Gore, koje su prekinute zbog korona virusa.

Uprkos zabrani javnog okupljanja od 18.marta, koja uključuje zabranu vjerskih okupljanja, Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti u cilju zaštite građana od COVID 19, SPC je oganizovala litije u Beranama 6. maja i u Nikšiću 12. maja.

Po završetku litije u Nikšiću policija je privela episkopa Joanikije i sedam sveštenika SPC, koji su u pritvoru proveli 72 sata. Pušteni su na slobodu 15. maja, ali je protiv njih podnijet optužni prijedlog po kome ih Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću tereti za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Zbog hapšenja episkopa SPC Joanikija i sveštenika iz Nikšića organizovani su protesti u više crnogorskih gradova (13. maja).

XS
SM
MD
LG