Dostupni linkovi

Vulin: Crna Gora postaje izvor nestabilnosti u regionu


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da episkop Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije nikada nije ni smeo da bude uhapšen i da Crna Gora postaje izvor nestabilnosti u regionu.

"To što je doživeo episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne bi smelo da doživi ne nijedno svešteno lice nego nijedan čovek koji samo poštuje zakon i koji samo radi svoj posao. Nemam nijednu zamerku na to da volite Crnu Goru. Tako i treba da bude, ali ne mogu da razumem da ljubav prema Crnoj Gori dokazujete mržnjom prema Srbiji", rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije i osam sveštenika pušteni su u noći između 15. i 16. maja iz pritvora u kojem su proveli 72 sata zbog organizovanja litije u Nikšiću na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Vulin je ocenio da vladika Joanikije nije vladika SPC, on nikada ne bi ni bio u zatvoru i "nikada ne bi osetio silu i nasilje koje pokazuje crnogorska vlast". Dodao je da mu je teško da razume da se "domovinski identitet Crne Gore dokazuje hapšenjem sveštenika SPC-a i pokazivanjem nasilja prema sopstvenim građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi".

"Ne možete očekivati da se tako ponašate prema Srbima, a da se pravite da ste u dobrim odnosima sa Srbijom. Kako se ponašate prema Srbima, tako se ponašate prema Srbiji. Kako se ponašate prema Srbima sa kojima živite, tako očekujte i reakciju od Srbije kraj koje živite", dodao je ministar odbrane.

Rekao je i da izražava nadu da će "Crna Gora ponovo prepoznati sebe".

"Nadam se da će tako biti, jer Crna Gora postaje izvor nestabilnosti, izvor problema u čitavom regionu, bez razloga i bez potrebe. Vladiki Joanikiju želim da brzo zaboravi ovo što mu se desilo, želim da hrišćanski oprosti, ali Srbima u Crnoj Gori i Srbiji želim da ovo ne zaborave", dodao je Vulin.

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika u sredu uveče (13. maja) održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povređeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata. I naredne noći, 14. maja, održani su protesti u više crnogorskih gradova ali su prošli bez incidenata.

Demonstranti i policija u Nikšiću, 13. maja 2020
Demonstranti i policija u Nikšiću, 13. maja 2020

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Zakon propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine, a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati imovinom državnom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG