Dostupni linkovi

Bela kuća odbacuje optužbe dojučerašnjeg saradnika da je nespremno dočekala pandemiju


Smenjeni direktor federalne agencije za vakcine i uzbunjivač Rik Brajt
Smenjeni direktor federalne agencije za vakcine i uzbunjivač Rik Brajt

Administracija predsednika Donalda Trampa nije preduzela ključne korake u borbi protiv korona virusa, izjavio je u svedočenju pred Kongresom smenjeni direktor jedne od najvažnijih federalnih agencija, u čijoj nadležnosti je proizvodnja i kupovina vakcina, Rik Brajt (Rick Bright).

Svedočenje pred Komitetom za energiju i zdravstvo američkog Kongresa, koje je trajalo tri sata, organizovano je nakon što je Brajt izneo niz optužbi da je Bela kuća nespremno dočekala pandemiju korona virusa.

BLOG o korona virusu

"Sužava se prostor za delovanje i ako ne budemo reagovali na vreme, SAD će se suoćiti sa najmračnijom zimom u modernoj istoriji”, upozorava Brajt.

Bela kuća demantovala je optužbe, poručivši da Brajt širi dezinformacije.

Ignorisana upozorenja da nema dovoljno opreme

Brajt tvrdi i da je Bela kuća nekoliko puta ignorisala upozorenja lekara o nedostatku opreme.

"Još u januaru smo dobili informacije da bolnicama i lekarima počinju da nedostaju maske i druga zaštitna oprema. Kada sam upozorenja preneo zvaničnicima u američkom Ministartsvu zdravlja i ljudskim resursima, naišao sam na ignorisanje”, svedoči Brajt.

Dodaje i da je administracija stalno odlagala odgovor na njegove zahteve za nabavkom opreme.

"Govorili su da su zauzeti ili da nemaju plan ili da ne znaju ko je odgovoran za nabavku. Hiljadu izgovora i nikada ništa nije preduzeto", tvrdi Brajt.

Prema njegovom svedočenju, na sastanku koji je imao za zdravstvenim vlastima, 7. februara, upozorio je na nedostatak zaštinih maski.

"Kao odgovor sam dobio da ne veruju da će zafaliti tih maski. Ja sam na to uzvratio da ne mogu da shvatim da mogu mirno da sede i tako ravnodušno izgovaraju stvar koja je apsurdna", prenosi Brajt.

Tvrdi i da je nedostatak opreme odneo bespotrebne žrtve, a da su zdravstveni radnici i dalje u velikoj opasnosti da se zaraze.

"Ugroženi su životi, neki su i izgubljeni. I ne samo to. Bili smo primorani da uzimamo opremu od drugih zemalja, koja nije prošla neophodne testove bezbednosti i kvaliteta. Čak i danas, lekari i sestre u bolnicama, nose zaštitne maske koje ne štite dovoljno", upozorava Brajt.

Podseća i da je, još od 2007. godine, poznato da, ukoliko izbije pandemija, SAD neće imati dovoljno respiratora.

Brajt otkriva i da je Trampova administarcija požurila sa preporukama u vezi sa lečenjem obolelih od COVID-19 lekom hidroksihlorokinom.

“Pokušali su da zaobiđu određene procedure i to me je jako brinulo”, otkrio je Brajt, koji je prošle nedelje smenjen sa mesta šefa federalne agencije jer se protivio preporukama Bele kuće o korišćenju hidroksihlorokina u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom.

Navodi i da javnost mora da biti upoznata sa svim što naučnici govore, jer će jedino tako biti svesna stvarnog rizika i posledica koje donosi korona virus.

“Slušajte stručnjake, jer jedino tako možemo da sprečimo neviđene žrtve i zaraze”, kaže Brajt u svom svedočenju pred američkim Kongresom.

Žurba za vakcinom, nema testova

Nekadašnji šef federalne agencije poziva i na zajednički odgovor i izradu koordinisane strategije u borbi protiv pandemije korona virusa.

"Ta strategija, koje još uvek nema, treba da podrazumeva široko testiranje, praćenje kontakata i napore da se pronađe lek”, kaže Brajt.

Dodaje i da u Americi trenutno nema dovoljno testova, i da to što Tramp svakodnevno ponavlja da, ko god želi da se tesitra to i može, nije istina.

Brajt navodi i da je plan Bele kuće o pronalasku vakcine, u periodu od 12 do 18 meseci, vrlo “agresivan”.

“Upozorio sam ih da ne žure sa vakcinom, jer se može dogoditi da ona, zbog želje da se što pre izbaci i odobri za upotrebu, ne prođe sve neophodne bezbednosne zdravstvene provere”, kaže Brajt.

On kongresmene upozorava da SAD nemaju nikakav plan koji se odnosi na proizvodnju i distribuciju potencijalne vakcine.

"Ne postoji kompanija koja može da proizvede dovoljno vakcine za celu zemlju ili ceo svet. Treba nam jasan plan, koji će nam reći na koji način možemo da obezbedimo jednaku i fer proizvodnju i distribuciju vakcine", objašnjava Brajt.

Bivši direktor federalne agencije je, nakon insistiranja kongresmena iz redova republikanaca, obećao da će Kongresu predati svu neophodnu dokumentaciju koja dokazuje njegove tvrdnje.

Bela kuća negira optužbe

Trampova administracija već je negirala tvrdnje koje je Brajt izneo u svom svedočenju.

Potparolka Bele kuće Kejlih Mekeni (Kayleigh McEnany) u video poruci, rekla je da Brajt nije obraćao pažnju na sastancima.

"Zapravo, kada govorimo o smernicama za pandemiju, mi smo dokument sa prpeorukama izdali mnogo pre nego što je pandemija uopšte i stigla do SAD. Izgleda da nije obraćao pažnju kada smo govorili da Amerikanci treba da peru ruke i održavaju fizičku distancu. To smo ponovili milion puta", navodi Mekeni u svom obraćanju na Fox njuz.

Dodaje i da mu je promakla činjenica da je predsednik Tramp nabavio 90 milona zaštinih maski, što je tri puta više od prosečne količine koja se koristi u zdravstvu.

Ranije danas, američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih resursa izdalo je saopštenje u kom se navodi da ono što uzbunjivač govori nije tačno.

"Njegove tvrdnje su prepune jednostranih argumenata i dezinformacija. Duboko se ne slažemo sa optužbama koje je Rik Brajt izneo", stoji i saopštenju.

Podsetimo, Rik Brajt je do prošle nedelje bio na čelu federalne agnecije za vakcine, ali je, nakon neslaganja sa odlukama Trampove administracije u vezi sa lekom koji se koristi u lečenju pacijenata obolelih od korona virusa, smenjen sa te pozicije.

SAD su najteže pogođena zemlja korona virusom. Do sada je registrovano oko milion i po obolelih, a umrlo je skoro 86 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG