Dostupni linkovi

FBI: Kineski hakeri pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini


Američki Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstva za domaću bezbednost upozorili su danas da hakeri koje podržava kineska vlada možda pokušavaju da ukradu rad američkih istraživača na razvoju vakcine i lekova za korona virus.

Te dve agencija objavile su danas upozorenje o potencijalnoj pretnji. Oni su izdali slično upozorenje ranije ovog meseca, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju se navodi da napori Kine predstavljaju "značajnu pretnju" za zdravstveni, farmaceutski i istraživački sektor.

"Pokušaji Kine da cilja te sektore predstavljaju ozbiljnu pretnju odgovoru naše zemlje na Covid-19", navodi se u saopštenju.

Hakeri ali takođe i istraživači i studenti, su, prema američkoj administraciji, aktivni u krađi informacija unutar univerzitetskih instituta i javnih laboratorija gde rade, prenosi Frans pres.

FBI i Agencija za sajber bezbednost saopštili su da će objaviti tehničke detalje te pretnje narednih dana i tražili su od organizacija da prijave bilo kakvu sumnjivu aktivnost.

Američke vlasti se već dugo žale da Kina koristi hakovanje da krade akademske i ekonomske podatke da bi podstakla svoju privredu.

Ovo upozorenje izdato je u vreme kada rastu tenzije između američke i kineske vlade oko porekla pandemije i početnog kineskog odgovora na nju.

XS
SM
MD
LG