Dostupni linkovi

U FBiH ukinuta zabrana kretanja, otvaraju se kina i teretane


Čovjek sa zaštitnom maskom prolazi pored grafita na kom piše "mrzim koronu" u Zagrebu, 17. april 2020.
Čovjek sa zaštitnom maskom prolazi pored grafita na kom piše "mrzim koronu" u Zagrebu, 17. april 2020.

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) donio je u četvrtak odluku kojom od petka 15. maja prestaje važiti naredba ograničavanja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Od sutra (petka) se osobe, starije od 65 i mlađe od 18 godina, kao i ostali građani na području Federacije BiH, mogu kretati uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, rekla je za RSE Majda Kovač, glasnogovornica Federalnog štaba civilne zaštite.

Tu zabranu donio je 20. marta Federalni štab civilne zaštite.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je 22. aprila donio odluku kojom je utvrđeno da su zabranom kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu 24. aprila prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina omogućava kretanje u određenim terminima.

Federalni štab civilne zaštite u četvrtak je donio odluku da se u zatvorenom prostoru, u objektima kojima je dozvoljen rad, mora osigurati prostor od 10 kvadratnih metara za svaku osobu koja se unutra nalazi, a broj osoba nije ograničen.

Od petka 15. maja dozvoljava se rad muzejima, kinima, umjetničkim galerijama i bibliotekama.

Novom narednom FŠCZ omogućen je treniranje sportistima, kojima je rad u prethodnom periodu bio zabranjen zbog pandemije korona virusa. Dozvoljen je rad i rekreacijskim centrima.

Bazeni i kupališta neće moći raditi do daljnjeg.​

U Federaciji BiH je od 17. marta bio zabranjen svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata, igraonica, kozmetičkih salona.

Tada je obustavljen rad kulturnih institucija, poput kino sala, pozoršta, muzeja, galerija.

Na osnovu preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva mjere na graničnim prijelazima ostaju iste. Svima koji planiraju ući u Bosnu i Hercegovinu bit će izdata mjera kućne izolacije u trajanju od 14 dana.

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje nesreće zbog pojave korona virusa 16. marta.​

U Federaciji BiH od 12. maja rade ugostiteljski objekti, stomatološke ordinacije, te privatne zubotehničke laboratorije.​

U Republici Srpskoj (RS) je 14. maja ukinuta zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.​

Vlada Republike Srpske (RS) na sjednici održanoj 14. maja utvrdila je prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, uvedenog 28. marta zbog epidemije korona virusa.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, u Bosni i Hercegovini je do sada 2.218 zaražena osoba korona virusom, a broj umrlih od početka epidemije je 122.

XS
SM
MD
LG