Dostupni linkovi

Ublažene mjere zabrane kretanja u Federaciji BiH


Čovjek sa zaštitnom maskom prolazi pored grafita na kom piše "mrzim koronu" u Zagrebu, 17. april 2020.
Čovjek sa zaštitnom maskom prolazi pored grafita na kom piše "mrzim koronu" u Zagrebu, 17. april 2020.

Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina omogućava kretanje u određenim terminima.

Kako je odlučeno, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, dok će osobe mlađe od 18 imati dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Ove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka, 27. aprila 2020. godine.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez najavio je da će se pratiti implementacija ovih mjera, koja će, ukoliko dođe do određenih epidemioloških pogoršanja, biti poništena.

“Ove mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance. Pratićemo i u narednom periodu spremni smo opet da vratimo mjere, ukoliko se situacija pogorša. Ipak, očekujem da će situacija biti sve bolja i bolja”, najavio je Čerkez.

Ustavni sud BiH je 22. aprila 2020. godine donio odluku kojom je utvrđeno da su zabranom kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava, te naredio da se ova mjera usaglasi sa sudskom odlukom.

XS
SM
MD
LG