Dostupni linkovi

Prikupljeno 7.4 milijarde eura za vakcinu protiv korona virusa


Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen

Na donatorskoj video-konferenciji, prikupljeno je 7.4 miljarde eura za rad na vakcini protiv kornavirusa.

Osim raznih država sveta koje su ponudile svoje doprinose, milion dolara je dala i svetska pop-zvezda Madona.

Od zemalja Zapadnog Balkana, ponudila se Srbija sa dva miliona i Hrvatska sa milion eura. Evropska komisija (EK) je dala 1.4 milijarde eura, a zemlje članice Evroske Unije su zajedno obezbedile više od 4 milijarde eura.

Predsednica Evropske Komisije, Ursula van der Lajen (Von der Leyen), već je na pocetku najavila da cilja da prikupi 7.5 milijarde eura odnosno, 8 milijardi dollara.

Ona je na otvaranju naglasila da je realnost da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom dok ne pronađemo vakcinu.

“Zbog toga moramo udružiti snage, novac i znanje kako bi smo pokrenuli rad na vakcini, dijagnostici i lečenju koronavirusa. Moramo ih pronaći, proizvesti i distribuirati u svaki ugao sveta i osigurati da one budu dopstupne i pristupačne svima”, poručila je van der Lajen istakavši da će “maraton” prikupljanja sredstava da se nastavi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) je istakao da su za borbu protiv virusa potrebni kako veliki umovi tako i snažna međunarodna saradnja.

„Možda se čini da je 7,5 milijardi mnogo, ali bi cena našeg nepostupanja bila mnogo veća, i kada je riječ o životima i resursima:, upozorio je Mišel dodavši da „obim našeg odgovora mora da odgovara obimu krize“.

Premijer Hvratske, koja predsedava EU, podsetio je prisutne da “prva svetska zabeleška o karantinu datira iz 1377. iz hrvatskog grada Duborvnika”.

“Neverovatno je da i danas, šest vekova kasnije koristimo istu metodologiju da se borimo protiv COVID-19”, izjavio je Andrej Plenković.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo time što su svi zajedno “ujedinjeni u solidarnosti, u borbi protiv zajedničkog neprijatelja COVID-19“

Ona je izlaganje završila rečenicom iz “Rata Zvezda”: "Neka sila bude sa vama!".

Inače, ova inicijativa je odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i grupe zdravstvenih aktera za globalnu saradnju, radi ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog globalnog pristupa novim osnovnim zdravstvenim tehnologijama koronavirusa.

Donatori su pozvani da se nastave sa doprinosom.

XS
SM
MD
LG