Dostupni linkovi

Komisija Parlamenta FBiH za sigurnost traži smjenu Solaka


Fahudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite
Fahudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost donijela je u srijedu 13. maja šest zaključaka kojima, između ostalog, traže smjenu direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i raskidanje ugovora sa poduzećem „Srebrena malina“.

Zaključci su usvojeni na vanrednoj sjednici Komsije na kojoj se raspravljalo o nabaci 100 kineskih respiratora.

Komisija je ranije zatražila da sjednici prisustvuje Fahudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, što se nije desilo.

Sjednici je prisustvovao njegov zamjenik Mustafa Kadribegović, koji nije mogao odgovoriti što se desilo, kazao je novinarima Damir Mašić, predsjednik Komisije.

Zaključak je da se Komisiji dostavi svaka pojedinačna nabavka od 16. marta do momenta dostavljanja podataka, zajedno sa svim ugovorima sklopljenim s dobavljačima, zapisnicima o ocjeni ponuda, proceduruma odabira dobavljača i podacima o članovima komisije koji su provodili svaku pojedinačnu javnu nabavku.

Takođe, zatraženo je od Vlade FBiH da dostavi zaključke koji su doneseni nakon razmatranja informacije o aktivnostima FUCZ-a od 23. marta do 19. aprila ove godine.

Komisija, osim suspendovanog direktora, traži odgovornost i šefa sektora za za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje i njegovu suspenziju.

Zatraženo je i od Federalnog pravobranilaštva da se očituje o mogućnostima proglašenja ništavnim ili raskidanja ugovora koji je FUCZ potpisao sa "FH Srebrena malina" u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Komisija traži i od premijera FBiH Fadila Novalića i zapovjednice štaba Jelke Milićević da obavezno prisustvuju narednoj sjednici Komisije koja će biti održana sljedeće sedmice kako bi dobili odgovore na određena pitanja, te da predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović što prije zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovom slučaju.

Dat je rok da FUCZ dostavi dokumente do ponedjeljaka, 18. maja.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona KM.

Vlada FBiH je ovlastila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ ) za kupovinu respiratora za koje će se ispostaviti da su ustvari ventilatori, a FUCZ je sklopio ugovor sa firmom "FH Srebrena malina".

Kada je u javnost procurila informacija da je respiratore (ventilatore) uvezla firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te da nije kontaktiran Zavod za javno zdravstvo niti jedna zdravstvena institucija, Agencija za istrage i zaštitu SIPA pokrenula je istragu.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Tužilaštvu i Sudu BiH su 7. maja dostavili izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, nakon čega je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji “Srebrena malina”.

XS
SM
MD
LG