Dostupni linkovi

Čović o misi za žrtve Bleiburga: Reakcije skretanje s aktuelnih tema


Dragan Čović
Dragan Čović

Pojedinci u BiH "ponovno i namjerno otvaraju rane iz prošlosti" kako bi pažnju skrenuli s drugih aktualnih tema u bh. društvu, poručio je povodom mise za žrtve bleiburškoga križnog puta u Sarajevu u izjavi za javnost 13. maja predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović.

''Zadiranje kakvom svjedočimo je narušavanje vjerske slobode i prava naroda na vjerske obrede. Civiliziran čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta", poručio je Čović.

Kako je navedeno u izjavi za javnost, Čović je iskazao zabrinutost zbog javnog poziva na linč, posebno nad kardinalom Vinkom Puljićem, te nad cijelim hrvatskim narodom zbog "održavanja mise za nevine žrtve zločina".

“Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Čović.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena osudila napade na Puljića

Uprava Bosne Srebrene, u izjavi za javnost 13. maja odbacila je, kako je navedeno "klevetničke napade, ne samo na kardinala, nego i na Katoličku crkvu u hrvatskom narodu".

“Odlučno odbacujući te huškačke napade kao i pokušaje ugrožavanja vjerskih sloboda i politikantskoga zadiranja u isključivo vjerska pitanja. Uprava Provincije daje svoju punu potporu kardinalu Puljiću i održavanju toga kršćanskoga molitvenog i vjerničkog čina na kojem će se moliti i za blajburške, te tolike druge nevine žrtve jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine i nakon toga”, poručeno je iz Uprave Bosne Srebrene.

Naveli su da se među žrtvama jugoslavenske komunističke vlasti nalaze i deseci franjevaca Bosne Srebrene.

Uprava Bosne Srebrene podsjeća javnost kako je Vijeće Europe 2006. godine usvojilo „Rezoluciju o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ u kojoj je osudilo ‘masovna kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi’.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izrazio je 12. maja nevjericu i razočarenje zbog reakcija povodom najave služenja mise za u Sarajevu za žrtve bleiburškog križnog puta i svih drugih žrtava rata i poraća 16. maja, navodi se u saopštenju Katoličke tiskovne agencije.

Puljić se susreo 11. maja sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem, koji je, kako se navodi u saopštenju, izrazio spremnost gradskih struktura da se radi na spuštanju tenzija.

Iz Predsjedništva BiH poručeno je vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, da preispita odluku da u sarajevskoj katedrali održi misu bleiburškim žrtvama.

XS
SM
MD
LG