Dostupni linkovi

Glavno vijeće HNS-a BiH osudilo napade na kardinala Puljića


Vinko Puljić

Povodom reakcija na najavu održavanja mise za bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku Crkvu i kardinala Puljića, stoji u priopćenju HNS-a objavljenom u nedjelju 10.svibnja.

Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH, dodaje se u priopćenju.

Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke Crkve isti su oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se istodobno lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima.

Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH.

Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Članak 9. “Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti” i Članak 10. o “Slobodi izražavanja“, navodi se između ostalog.

Hrvatski narodni sabor BiH osnovan je 2009. godine i okuplja političke stranke sa hrvatskim predznakom s ciljem kreiranja politike posvećenu afirmiranju hrvatske konstitutivnosti i bosanskohercegovačke državnosti, stoji na službenoj stranici HNS-a.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodit će misu u Sarajevu, 16.maja, za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća.

Misa će biti održana u 12.15, u sarajevskoj katedrali ‘Srce Isusovo’.

XS
SM
MD
LG