Dostupni linkovi

Čampara: Vlada FBiH mogla bi 12. maja raspravljati o javnim nabavkama


Aljoša Čampara
Aljoša Čampara

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Aljoša Čampara rekao je da bi na sjednici Vlade u utorak, 12. maja, trebalo da budu razmatrane informacije sa propratnom dokumentacijom o svim javnim nabavkama od usvajanja odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane korona virusom na području ovog bh. entiteta.

Čampara je ranije rekao da je na njegov prijedlog Vlada FBiH naložila da do danas (8. maj) Federalna uprava civilne zaštite, sva federalna ministarstva i institucije dostave detaljne informacije o javnim nabavkama, te da će vidjeti kakvi će rezultati biti.

"Objedinit ćemo informacije i poslati u federalni Parlament. Bitno je da parlament kao najviši zakonodavni organ vlasti bude upoznat o svim činjenicama, kao i javnost i mediji", izjavio je Čampara za Radio-televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT).

On nije želio komentarisati brojne informacije u javnosti u vezi sa istragom sporne nabavke respiratora iz Kine.

"Mislim da je ovo sada pitanje koje se nalazi u sistemu institucija, prije svega Tužilaštvu BiH. Oni su najmeritorniji da mogu dati stav i objašnjenje građanima u toku ovih predistražnih radnji. Trebamo pustiti Tužilaštvo i SIPA-u (Državna agencija za istrage i zaštitu) da odrade posao i da blagovremeno saopšte javnosti. Mislim da će to biti brzo. Trebamo imati povjerenje u sudstvo i Tužilaštvo BiH", poručio je Čampara.

On je dodao da je Federalna uprava civilne zaštite sada obavezna da, sve dok je na snazi odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom COVID-a 19 na području FBiH, dostavlja federalnoj Vladi detaljne informacije o svim javnim nabavkama koje provodi.

"To je bio jedan od zaključaka Vlade FBiH, ali to ne važi samo za Federalnu upravu civilne zaštite, već i za sve druge institucije koje se bave javnim nabavkama u Federaciji. Znači da objavljuju sve javne nabavke na svojim web stranicama", istakao je Čampara.

XS
SM
MD
LG