Dostupni linkovi

Menadžer Opharma: Imali smo ponudu 'Srebrene maline'', ali ugovor nije sklopljen


Pošiljka respiratora na aerodromu u Sarajevu, april 2020

Arian Hadzijaha (Haxhijaha), menadžer Opharma u Prištini izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je firma iz Bosne i Hercegovine "Srebrena malina" nudila njegovoj firmi kupovinu zaštitnih sredstava, da nije sklopljen nikakav ugovor o kupovini.

"Mi smo ponudu dobili ali od njih nismo ništa kupili. Jednostavno radi se samo o ponudi i nije sklopljen nikakav ugovor za kupovinu", kazao je menadžer ove privatne trgovačke firme.

Kompanija "Srebrena malina" u centru je afere sa nabavkom respiratora iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite, koja je završila pred istražnim organima.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u četvrtak 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o dosadašnjim radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom respiratora iz Kine, potvrdio je u četvrtak, 7. aprila, za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Respiratori koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), a uvezlo ih je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

XS
SM
MD
LG