Dostupni linkovi

Gojković: Zabrinuta sam za zdravlje troje poslanika, Obradović u kvazi štrajku


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je "ozbiljno zabrinuta za zdravlje poslanika Miladina Ševarlića, Aleksandra Martinovića i Sandre Božić" i dodala da su oni istrajni da „izdrže štrajk glađu da bi ispunili svoje unapred zacrtane ciljeve".

"Već drugi dan sede ovde na suncu, ne uzimaju nikakvu hranu“, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije i dodala da njihov apel "ne sme da padne u senku kvazi štrajka glađu Boška Obradovića".

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić ispred Skupštine Srbije, 11. maj
Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić ispred Skupštine Srbije, 11. maj

Ona je navela da lider opozicionog pokreta "Dveri" Boška Obadovića sporvodi "takozvani štrajk kakav do sada u istoriji štrajkova glađu nismo imali prilike da vidimo".

"Juče (nedelja) kada su kamere sklonile, Obradoviću su prišli Dragan Đilas i Borko Stefanović (lideri opozicionog Saveza za Srbiju) i posle kraćeg razgovora dostavili su mu kesu i on se povukao u zdanje Skupštine. Ne znamo šta se dešavalo u Skupštini osim da se on dobro naspavao, a sada kada ste vi tu je ponovo izašao napolje. Ostavljam građanima Srbije da sami ocene da li se tu radi o štrajku glađu ili o loše režiranoj predstavi", rekla je Gojković.

Lider opozicionog pokreta "Dveri" Boško Obradović (desno) na stepeništu ispred Skupštine Srbije, 11. maj
Lider opozicionog pokreta "Dveri" Boško Obradović (desno) na stepeništu ispred Skupštine Srbije, 11. maj

Četiri poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbiji nastavili su u ponedeljak štrajk glađu, koji su započeli na stepeništu ispred parlamenta u nedelju, 10. maja tokom prepodneva.

Prvi je štrajk počeo samostalni poslanik Miladin Ševarlić zbog, kako je rekao "neprimenjivanja Rezolucije 1244 na Kosovu i kršenja teritorijalnog intetgriteta i suvereniteta Srbije", a zatim mu se u znak podrške pridružio i lider "Dveri" Boško Obradović koji zahteva obustavljanje izbornog procesa.

Za njima su u štrajk glađu stupili Martinović i Božić zahtevajući da tužilaštvo pokrene postupak protiv osoba koje su učestvovale u neredima tokom skupa koji su 8. maja ispred Skupštine organizovale "Dveri".

Gojković pozvala građane na izbore

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je na sednici Republičke izborne komisije (RIK) u ponedeljak ponovo pokrenut proces za izbore raspisane za 21. jun.

Gojković je pozvala građane da izađu na izbore i glasaju za neku od ponuđenih lista i da time, kako je navela, opredele kako će izgledati Skupština.

XS
SM
MD
LG