Dostupni linkovi

Poslanici vlasti i opozicije nastavili štrajk glađu ispred Skupštine Srbije


Lider opozicionih Dveri Boško Obradović (levo) i poslanici vladajuće Srpske naredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić (gore desno) ispred Skupštine, 10. maj
Lider opozicionih Dveri Boško Obradović (levo) i poslanici vladajuće Srpske naredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić (gore desno) ispred Skupštine, 10. maj

Četiri poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbiji, koji su u nedelju, 10. maja tokom prepodneva počeli štrajk glađu i u ponedeljak su na stepeništu ispred parlamenta.

Predsednik opozicionog desničarskog pokreta "Dveri" Boško Obradović izašao je na stepenište, nakon što je proveo noć u Skupštini Srbije.

Ispred parlamenta glađu štrajkuju i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, kao i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Obradović je na Tviteru postavio fotografiju sebe kako sedi na stepenicama i napisao: "Dan drugi".

Obadović je izjavio da je noć proveo u poslaničkoj kancelariji i da nastavlja štrajk glađu koji, kako je rekao, nije ni prekidao. On je za agenciju Beta odbacio tvrdnje SNS-a da je u Skupštini uzimao hranu.

"Teško je proceniti u ovom trenutku dokle će ovo trajati, sigurno je da se moram držati onog što sam rekao - da sam ovde, da štrajkujem glađu dok me služi zdravlje i dok ne dođe do ispunjenja onog što sam tražio", rekao je Obradović.

Kako je naveo, traži razgovor vlasti i opozicije" koji, kako je dodao, ne može da organizuje predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, "jer on za opoziciju nema više nikakav autoritet".

Obradović je rekao da to mora biti neka neutralna ličnost, mimo politike, oko koje obe strane imaju saglasnost da može da pozove da se razgovara, dodajući da je spreman svakog trenutka da se odazove pozivu na razgovor u tom slučaju. Prema njegovim rečima, cilj razgovora je odlaganje izbora na šest meseci, jer za njih sada nema "ni zdravstvenih ni demokratskih uslova".

Aleksandar Martinović i Sandra Božić ispred Skupštine Srbije, 10. maj
Aleksandar Martinović i Sandra Božić ispred Skupštine Srbije, 10. maj

Na pitanje kakva je reakcija ostalih članica Saveza za Srbiju na njegov zahtev za aktivan bojkot izbora, on je rekao da očekuje "pozitivan" ishod tog zahteva, jer "sedenjem kod kuće i ćutanjem ništa ne može da se promeni". "Posetili su me (lideri opozicionog Saveza za Srbiju - SzS) Željko Veselinović, Dragan Đilas, Borko Stefanović, koji su mi pružili podršku, a predsedavajući SzS Janko Veselinović je rekao da će danas doći", rekao je Obradović.

On je dodao da nije nikog pozivao da mu se pridruži, pogotovo ne u štrajku glađu, ali da poziva sve na aktivnu bojkot kampanju za odlaganje izbora, napominjući da svi imaju obavezu da jedinstveno nastupe.

Martinović i Božić: Čekamo reakciju tužilaštva

Poslanik vladajućeg SNS-a Aleksandar Matinović izavio je da nema informaciju da li će se tužilaštvo oglasiti povodom incidenta na ulazu u Skupštinu 8. maja, zbog čega su on i poslanica SNS-a Sandra Božić započeli štraj glađu.

Martinović je za televiziju Pink rekao da se iz tužilaštva, koliko mu je poznato, niko nije oglasio povodom njihovog protesta zbog nepozivanja na odgovornost osoba koje su izazvale incidente tokom skupa koji su organizovale "Dveri".

Incidenti ispred Skupštine, Dveri blokirale ulaz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

"Ako poslanik, kao što je to u ovom slučaju bio Marijan Rističević, ne može da očekuje zaštitu od napadača i fašista kao što je Boško Obradović i njegovih huligana šta da očekuje običan čovek", rekao je Martinović.

Sandra Božić je rekla da njihov štrajk glađu nije "pritisak na tužilaštvo već protest jer ne radi svoj posao".

Ševarlić: Razmišljam da prekinem štrajk

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić izjavio je da razmišlja da prekine štrajk glađu jer su mu poslanici na stepeništu parlamenta "ukrali i obesmislili ideju".

"Ne želim da budem pokrivalica ni za skupštinsku većinu ni za manjinu", kazao je Ševarlić za N1 i dodao da je blizu odluke da prekine štrajk.

"Jer izgleda da najvećem broju novinara ja nisam važan", rekao je on.

Ševarlić je 10. maja prvi počeo štrajk glađu ispred parlamenta zbog, kako je rekao "neprimenjivanja Rezolucije 1244 na Kosovu i kršenja teritorijalnog intetgriteta i suvereniteta Srbije", a zatim mu se u znak podrške pridružio i lider "Dveri" Boško Obradović koji zahteva obustavljanje izbornog procesa.

Za njima su u štrajk glađu stupili Martinović i Božić zahtevajući da tužilaštvo pokrene postupak protiv osoba koje su učestvovale u neredima tokom skupa koji su 8. maja ispred Skupštine organizovale "Dveri".

Podsetimo, lider Dveri je sa grupom poslanika i pristalica 8. maja organizovao protest kada su pokušavali da spreče ulaz u Skupštinu ministrima i poslanicima. Tom prilikom poslaniku vladajuće koalicije Marjanu Rističeviću je pocepan sako.

Ispred Skupštine su se u nedelju okupile i dve grupe od nekoliko desetina ljudi koji su pružali podršku jednoj i drugoj strani u štrajku, skandirajući uvredljive parole na račun opozicije, odnosno vlasti. Ispred stepeništa Skupštine postavljena je zaštitna ograda i raspoređen kordon policije, a većina okupljenih se oko ponoći razišla.

XS
SM
MD
LG