Dostupni linkovi

Pompeo nastavlja međunarodna putovanja i 13. maja ide u Izrael


Mike Pompeo, Washington, 29. april
Mike Pompeo, Washington, 29. april

Šef američke diplomatije Mike Pompeo će 13. maja boraviti u Izraelu gdje će sudjelovati polaganju zakletve vlade i tako će biti prvi visoki dužnosnik jedne velike sile koji će nastaviti međunarodna putovanja uprkos pandemiji korona virusa, prenosi AFP.

"On (Pompeo) će u Jerusalemu razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Kneseta (parlamenta) Bennyjem Gantzom o američkim i izraelskim naporima u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i o pitanjima regionalne sigurnosti i štetnom utjecaju Irana", saopćilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Posvećenost SAD-a Izraelu nikad nije bilo toliko jaka kao pod administracijom (Donalda) Trumpa", dodaje se u saopćenju.

Pompeov pomoćnik zadužen za Bliski istok David Schenker izjavio je novinarima da Izrael ima priliku imati "kako jake tako i iskusne rukovodioce u ovim burnim vremenima".

Trump je pružio podršku "prijatelju" Netanyahuu tokom tri uzastopne predizborne kampanje u Izraelu.

Gantz i Netanyahu su u aprilu poslije tri uzastopne runde izbora bez jasnog pobjednika, na kojima su bili ljuti protivnici, najavili da će udružiti snage kako bi se bavili krizom nastalom zbog zaraze korona virusom i ozbiljnim ekonomskim posljedicama.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je 7. maja zvanično povjerio mandat Netanyahuu, dosadašnjem premijeru, da formira novu vladu jer je osigurao podršku 72 od ukupno 120 članova parlamenta, Kneseta, uključujući sve članove partije centra "Plavo i bijelo" Bennyja Gantza.

XS
SM
MD
LG