Dostupni linkovi

U RS ukinuta zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta za vikend


Banjaluka
Banjaluka

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić potvrdio je u petak da je Štab za vanredne situacije u RS stavio van snage raniju mjeru zabrane kretanja građana izvan mjesta prebivališta u dane vikenda.

Odluka stupa na snagu u subotu 9.maja, kazao je Šeranić na redovnoj konferenciji za novinare Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci.

Pojasnio je da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnoj površini, zbog sprečavanja širenja infekcije izazavne korona virusom.

Na sjednici Štaba usaglašena je i nabavka 50.000 brzih antigenskih testova, a za tu aktivnost zadužen je Institut za javno zdravstvo Reublike Srpske.

Šeranić je također potvrdio i da je definisana jasna procedura u vezi sa ulaskom stranih državljana u RS, zbog poslovnih obaveza, a kojom je predviđeno izdavanje rješenja od nadležne inspekcije.

Taj zaključak je, kaže, usaglašen sa Federacijom BiH, a odnosi se na buduću odluku Vijeća ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u BiH.

Da bi strani državljanin dobio rješenje potrebno je da ima potvrdu o negativnosti testa na virus koronu, koja ne smije biti starija od 48 sati, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti – pojasnio je on i dodao da bi se na taj način omogućila poslovna djelatnost stranih državljana, koji imaju kompanije u RS, odnosno BiH.

Od 3. aprila je u Republici Srpskoj na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u subotu, 28. marta na prijedlog Vlade kako bi institucije mogle efikasnije regovati na epidemiju virusa korona.

Republički štab za vanredne situacije je 3. aprila donio i odluku o zabrani kretanja svim građanima tokom vikenda van mjesta prebivališta.

XS
SM
MD
LG