Dostupni linkovi

Beograd: Krenuo javni prevoz, zapalio se autobus


Zapaljeni autobus GSP-a u tunelu ka Zelenom vencu u centru Beograda, 8. maj 2020.
Zapaljeni autobus GSP-a u tunelu ka Zelenom vencu u centru Beograda, 8. maj 2020.

Javni prevoz u glavnom gradu Srbije počeo je da funkcioniše 8. maja u istom obimu kao i pre njegovog ukidanja koje je bilo sastavni deo mera borbe protiv korona virusa u Srbiji.

Kako javlja reporter Radio Slobodna Evropa (RSE), jedan autobus Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) zapalio se nešto posle sedam časova u Terazijskom tunelu u samom centru grada.

Požar je u međuvremenu ugašen, a u incidentu nije bilo povređenih.

Više vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije bilo je prisutno na licu mesta.

Kao jedna od mera preduzeta sa ciljem sprečava širenja korona virusa, Vlada Srbije ukinula je javni prevoz od 21. marta. Na osnovu te odluke bio je obustavljen svaki oblik prevoza i u Beogradu.

Suprotno ranijim najavama, u kojima se navodilo da će javni prevoz moći da koriste samo zaposleni građani, gradske vlasti saopštile su 7. maja da je odluka o ponovnom uspostavljanju saobraćaja po starom režimu doneta posle zahteva predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i nove odluke Republičkog kriznog štaba.

"Javni prevoz mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni. Za korišćenje javnog prevoza mogu da se koriste sve postojeće karte kao i pre Odluke o ukidanju javnog prevoza u vanrednom stanju. Pošto javni prevoz mogu da koriste svi građani, ukidaju se redari koji su uvedeni na osnovu instrukcije Republičkog kriznog štaba radi kontrolisanja ko koristi javni prevoz", navodi se u saopštenju.

U njemu se apeluje na građane da poštuju preporuke epidemiologa, da koriste maske i rukavice, kao i da drže fiizičku distancu. Upozorava se da će to biti lična odgovornost građana, a ne odgovornost prevoznika.

Takođe, od 8. maja se otvaraju i tržni centri u Srbiji, a pravila ponašanja u njima predviđaju obavezne maske i rukavice za zaposlene, dezinfekciju površina, dok se građanima savetuje da se pridržavaju pravila o fizičkoj distanci.

Skupština Srbije izglasala je u sredu, 6. maja, ukidanje vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta zbog pandemije korona virusa.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano ukupno 9.848 pozitivnih slučajeva na korona virus, dok je ukupan broj preminulih od početka epidemije 206.

* BLOG RSE o pandemiji

XS
SM
MD
LG