Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH preuzima predmet sumnjive nabavke ventilatora


Sastanak glavne tužiteljice BiH i predstavnika ostalih nadležnih institucija
Sastanak glavne tužiteljice BiH i predstavnika ostalih nadležnih institucija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) će preuzeti predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom ventilatora iz Narodne Republike Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka - saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Na sastanku koji je održan na inicijativu glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, a koji je održan u ponedjeljak, 4 maja u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sa dužnosnicima te agencije, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u ovom predmetu.

Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, na osnovu svojih ovlasti, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u vezi sa nabavkom 100 ventilatora iz Kine, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Također se navodi da će predmet, koji je do sada vođen pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, tokom dana biti dostavljen Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, pošiljka od 80 ventilatora koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema preko firme "Srebrena malina", čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić, na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je u subotu 25. aprila.

Kako je tada izjavio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, Vlada je naručila 100 komada, pa će preostalih 20, kazao je, "stići kasnije".

XS
SM
MD
LG