Dostupni linkovi

Lutovac: Neodgovorno sada govoriti o izborima


Sada, u vreme pandemije, potpuno je neodgovorno govoriti o izborima: Zoran Lutovac
Sada, u vreme pandemije, potpuno je neodgovorno govoriti o izborima: Zoran Lutovac

Tek kada se promene uslovi za izbore u Srbiji možemo sa vlašću da razgovaramo o izlasku na glasanje, izjavio je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke (DS), za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je rekao da je najpre potrebno da se opoziciji pruži šansa da se pojavi u medijima i da bi onda postojali osnovni uslovi da se razgovara o izborima.

„Sada, u vreme pandemije i dok još nije ukinuto vanredno stanje, dok svakog dana ima mrtvih od korona virusa, potpuno je neodgovorno govoriti o izborima“, rekao je Lutovac za RSE.

Lider Demokratske stranke rekao je da je sada još više uveren da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ne želi poboljšanje izbornih uslova.

„Čini se da ne razmišlja o tome kako da se stabilizuje stanje u Srbiji, već samo kako da kapitalizuje besomučnu kampanju koju je vodio tokom vanrednog stanja“, naveo je Zoran Lutovac.

Izbori 21. juna

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, saopštio je 4. maja da će parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biti održani 21. juna. On se prethodno sastao sa predstavnicima političkih partija koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, a tom sastanku nisu prisustvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) koji su pre uvođenja vanrednog stanja najavili bojkot izbora.

Sednica Skupštine 6. maja

Maja Gojković, predsednica Skupštine, sazvala je Drugu sednicu Narodne skupštine za vreme vanrednog zasedanja za sredu, 6. maj. Poslanici će razmatrati predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja uvedenog 15. marta, kao i Predlog zakona o važenju uredaba donetih za vreme vanrednog stanja.

Odluku o uvođenju vanrednog stanja Skupština potvrdila je na sednici 29. aprila, a tada je usvojila i sve uredbe koje je Vlada Srbije donela u međuvremenu.

Vanredno stanje u Srbiji zbog korona virusa proglašeno je 15. marta trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG