Dostupni linkovi

Održan protest opozicije ispred Skupštine Srbije


Protest opozicije ispred Skupštine Srbije u vreme policijskog sata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Protest opozicije ispred Skupštine Srbije u vreme policijskog sata

Ispred Skupštine Srbije u Beogradu održan je protest predstavnika više opozicionih političkih stranaka, koji je završen zviždanjem u 20:05, vreme kada deo građana Srbije pravi buku sa svojih balkona i prozora u znak revolta zbog mera koje je Vlada uvela zbog pandemije korona virusa.

Predstavnici opozicije su prethodno, od 20 do 20:05 tapšali u znak podrške zdravstvenim radnicima koji bore sa pandemijom.

Protest je počeo u 18 časova, u vreme kada je na snagu stupila zabrana kretanja koja će trajati do subotu u 5 sati ujutru, a povod je, kako su rekli, „neustavno uvođenje vanrednog stanja“ i „mera zatvaranja građana Srbije“.

Na protestu su bili lideri i članovi stranaka članica Saveza za Srbiju (SzS), kao i Pokreta slobodnih građana (PSG), Socijaldemokratske stranke (SDS). Te stranke su se pre uvođenja vanrednog u Serbiji zalagale za bojkot izbora, a bojkotovala su i sednicu Skupštine Srbije koja je održana u utorak.

Uoči prtoesta, koji je održan u vreme kada je kretanje zabranjeno, istaknuto je na njega nisu pozvani građani.

Na početku protesta, okupljeni su seli na stepenište ispred zgrade Parlamenta Srbije u znak protesta protiv, kako su rekli „neustavnog uvođenja vanrednog stanja“ i „mera zatvaranja građana Srbije“.

„Mi smo danas ovde da iskažemo naš protest protiv ludila u kome živimo, protiv toga da treba da budemo srećni ako neko reši da nas ne zatvori 83 sata, protiv toga što ne može niko da nam objasni zašto danas od 18 do subote u ujutru ne možemo napolje, a onda u subotu i nedelju možemo, protiv svih besmislenih i rigidnih mera, uz napomenu da smo sve one mere, neke čak i teške kao što je izolacija najstarijih, podržali“, rekao je Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, članice SzS.

„Mi smo ovde da pokažemo da ne pristajemo na to da postoje građani drugog reda. Građani drugpg reda smo svi mi koji nismo članovi vladajuće stranke i mi koji ne pristajemo da mislimo i govorimo kao vladajuće stranka“, rekao je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

Predsednik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da je u pitanju protest zbog vanrednog stanja i zbog toga što je, kako je naveo, "režim Aleksandra Vučića građane protivustavno zatvorio", ali i zbog onoga što se sinoć dešavalo u više gradova Srbije.

"Sinoć su navijačke grupe, funkcioneri Srpske napredne stranke, upalili iskru koja može da situaciju u Srbiji usmeri u pogrešnom smeru, za koji nijedan od ovih ljudi koji sede ovde nije voljan da se desi. Čini se da neko drugi, sa druge strane, tu iskru potpaljuje", rekao je Veselinović.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je rekao da su svi koji su se okupili „građane od početka pozivali da ostanu kod kuća, da vode računa o sebi i svojim najbližima, kao i da su se, u otvorenom pismu vlasti, stavili na raspolaganje“.

"Struka koja je kupljena od strane ovog režima nas je slala u šoping u Milano, govorila medicinske besmislice da su žene zaštićene hormonima od korona virusa... Ministar zdravlja je govorio dve nedelje pre nego što je uvedeno vanredno stanje da injekciju protiv korone naši doktori mogu da naprave za dva dana, svet je ostao zadivljen tom činjenicom“, rekao je Trifunović.

Predstavnici opozicionih piolitičkih partija su ranije tokom dana pokušali i da Ustavnom sudu predaju zahtev za ocenu ustavnosti uredbe o uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, ali, pošto sud ne radi, zahtev su ostavili na vratima, a poslali su ga i poštom.

Ispred Skupštine se, kako su javljajli reporteri sa lica mesta, tokom protesta opozicije okupilo i nekoliko starijih sugrađana koji su skandirali protiv lidera opozicije, ali incidenata između dve grupe nije bilo.

Protest su pratile brojne novinarske ekipe, a tokom njega nije bilo vidljivijeg prisustva policije.

Protesti sa prozora u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

XS
SM
MD
LG