Dostupni linkovi

U Federaciji BiH broj oporavljenih premašio broj oboljelih


Sarajevo
Sarajevo

„Već nekoliko dana nemamo smrtnih slučajeva, tako da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH u skladu sa našim očekivanjima“, rekao je u ponedjeljak, 4. maja na konferenciji za novinare u Sarajevu, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Davor Pehar.

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata nije registriran nijedan novi slučaj zaraze korona virusom od 334 testiranih, a broj opravljenih od COVID-19 premašuje broj aktivnih slučajeva.

„Broj oporavljenih od COVID-19 u Federaciji BiH trenutno iznosi 461, a broj aktivnih 444. Dvije županije, kao što su Tuzlanska i Posavska nemaju nijedan slučaj, a u Bosansko-podrinjskoj županiji imamo samo jedan slučaj“, kazao je Pehar.

Pehar je naveo kako je u Federaciji BiH do sada ukupno testirano 19.377 pacijenata, a COVID-19 je potvrđen kod 938 osoba. Trenutačno se 27 osoba nalazi na bolničkom liječnju, dvoje je na respiratoru.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra Federacije BiH, smatra kako su ovo zadovoljavajući rezultati, ali upozorava da je i dalje potreban oprez.

„Epidemija nije gotova i dalje će biti obolijevanja. To zavisi od svih nas koliko poštujemo mjere nošenja maski i rukavica, pranja ruku i držanja socijalne distanice“, naglasio je Čerkez.

Što se tiče upoređivanja sa regijom i zemljama Europske unije, Čerkez navodi kako Bosna i Hercegovina ima 56 oboljelih na milijun stanovnika, odmah iza Crne Gore koja ima 51.

Što se tiče smrtnosti, u BiH taj procent iznosi 2,26 na milijun stanovnika. To je daleko od prosjeka zemalja Europske unije (Austrija ima 6,6, Belgija 67,7, Švedska 26,5, Francuska 37,9).

„Svemu ovome je doprinijelo pridržavanje mjera, osobito starijih od 65 i mlađih od 18 godina koji su bili duže vrijeme izolovani. U narednim danima odlučit ćemo i o nekim drugim mjerama kao što je javni prijevoz i rad vrtića“ dodao je Čerkez.

Što se tiče prvomajskih praznika, Čerkez je kazao kako nije bilo nekih značajnih kršenja mjera, čemu je doprinijelo loše vrijeme.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u toj zemlji je korona virusom ukupno zaraženo 1926 osoba, od koji je 78 preminulo.

XS
SM
MD
LG