Dostupni linkovi

Šeranić: Porast broja oboljelih povezan sa staračkim domovima


Alen Šeranić
Alen Šeranić

Porast broja oboljelih u Republici Srpskoj u posljednja dva do tri dana u Republici Srpskoj, ministar zdravlja i socijalne zaštite tog entiteta, Alen Šeranić povezao je 4. maja sa otkrivanjem većeg broja pozitivnih slučajeva u staračkim domovima.

“Ono što bilježimo je svakako porast broja oboljelih, odnosno broja pozitivnih na virus korona u posljednjih dva do tri dana. Jedan od razloga je i to da smo kroz skrining samih domova za stara lica evidentirali broj osoblja koje je, kako sam obaviješten iz Dervente, asimptomatski u domu za stara lica bilo prisutno i na osnovu toga vjerovatno prenijelo zarazu na niz korisnika”, kazao je Šeranić na redovnoj konferenciji za medije.

U protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske(UKC RS) preminula je jedna ženska osoba kod koje je potvrđeno prisustvo novog korona virusa – saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS. Riječ je o osamdesetsedmogodišnjoj pacijentkinji iz Banjaluke, koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja.

Šeranić je naveo da su do sada od posljedica korona virusa u Republici Srpskoj preminule 42 osobe, oporavljena je 381 osoba, te podsjetio da je do sada u RS urađeno skoro 14.500 testiranja.

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 447 uzoraka, od čega je virus potvrđen još kod 69 osoba, čime je broj zaraženih osoba povećan na 969.

"Među pozitivnim osobama su doktor medicine i četiri medicinske sestre iz Univerzitetskog centra Republike Srpske", rekao je Šeranić.

On je također rekao da se u UKC-u trenutno nalaze 152 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo ili sumnja na korona virus, od čega je 48 pacijenta teže kliničke slike.

U Bosni i Hercegovini je do 4. maja registrovano 1.858 osoba pozitivnih na korona virus. Broj preminulih je 77.

XS
SM
MD
LG