Dostupni linkovi

Iran popušta mere kako bi stimulisali ekonomiju


Tržnica u Teheranu, 18. april 2020.

Iran je u ponedeljak 20. aprila počeo sa popuštanjem mera kako bi stimulisao ekonomiju već pogođenu sankcijama Sjedinjenih Država, iako zbog toga postoji rizik od drugog talasa zaraze korona virusom, prenosi Beta.


Otvoren je međugradski saobraćaj i veliki trgovački centri, uz skraćeno radno vreme. Restorani, teretane i druge radnje su i dalje zatvoreni.
Međutim, mnogi smatraju da i dalje postoji opasnost za one koji će se vratiti na posao.

Taksisti su u svoje automobile stavili plastičnu zaštitu i nose maske kako bi se zaštitili, nakon što je veliki broj njihovih kolega u Iranu oboleo od COVID-19.

"Mi, taksisti, smo u većem riziku od svih drugih, jer smo stalno u kontaktu s ljudima. Uprkos tome, nemamo drugog izbora jer ne možemo sebi priuštiti da budemo kod kuće i ne radimo. Meni treba novac da platim stanarinu i da otplatim zajam za automobil", rekao je novinskoj agenciji AP lokalni taksista Nemat Hasanzadeh.

U Iranu je do sada umrlo preko 5.000 ljudi, a zaraženo je više od 80.000.
Međutim, od početka postoje sumnje u zvanične podatke pa je nedavno i tamošnji parlament upozorio da su brojevi mnogo veći od objavljenih.

Iranska vlada odbila je uvođenje policijskog časa od 24 sata, kao što je uradila većina država Bliskog istoka iako su se razboleli i neki državni zvaničnici. To su pravdali tvrdnjom da će ekonomija na taj način biti teško pogođena.
Iran se već bori sa sankcijama SAD, koje sprečavaju prodaju sirove nafte u inostranstvu.

Džamije i druga sveta mesta i dalje su zatvorena jer se sumnja da su religijska okupljanja bila najveći izvor zaraze.
Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da će određena mesta verovatno biti otvorena 4. maja, međutim iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameneji, koji ima poslednju reč o svim državnim stvarima, sugerisao je da sve treba da ostane zatvoreno kako bi se sprečilo širenje zaraze tokom ramazana.

XS
SM
MD
LG