Dostupni linkovi

Obaveštajne službe SAD: Korona virus nije napravio čovek, možda iscureo iz laboratorije


Američke obaveštajne službe zaključile su da novi korona virus nije napravio čovek niti je genetski modifikovan, objavljeno je danas u saopštenju.

Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gde je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

U poslednje vreme pominje se nedokazana teorija da je laboratorija za infektivne bolesti u Vuhanu izvor globalne pandemije u kojoj je umrlo više od 220.000 ljudi u svetu.

"Obaveštajna zajednica slaže se sa širokim naučnim konsenzusom da virus Kovid-19 nije ljudski napravljen ni genetski modifikovan", navodi se u saopštenju iz službi SAD, prenosi AP.

"Nastaviće se sa rigoroznim ispitivanjem informacija i obaveštajnih podataka da se utvrdi da li je epidemija počela kroz kontakt sa inficiranim životinjama ili je rezultat nesretnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu", dodaje se.

Naučnici kažu da je virus nastao prirodno kod slepih miševa. Ipak su državni sekretar SAD Pompeo i drugi ukazivali na institut koji vodi Kineska akademija nauka. Taj institut je sproveo važna istraživanja prateći poreklo virusa SARS, i nalazeći nove viruse od šišmiša i kako oni mogu da preskoče na ljude, navodi AP.

Kineska vlada saopštila je danas da bilo kakve tvrdnje da je korona virus procureo iz laboratorije "neosnovana i izmišljene ni iz čega".

Portaprol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je naveo reči direktora instituta u Vuhanu Juan Džiminga prema kome ta laboratorija strogo primenjuje biobezbednosne procedure koje bi sprečile bilo kakvo ispuštanje nekog virusa.

XS
SM
MD
LG