Dostupni linkovi

Bolivija: Građani lupali u šerpe tražeći izbore


Glavni grad Bolivije La Paz u vreme pandemije korona virusa
Glavni grad Bolivije La Paz u vreme pandemije korona virusa

Mnogi građani Bolivije lupali su sinoć, 30. aprila, u šerpe i bacali petarde sa prozora i balkona tražeći održavanje predsedničkih izbora u roku od 90 dana, javlja agencija Frans pres (AFP).

Protest je održan u vreme vanredne situacije proglašene 22. marta zbog pandemije korona virusa.

Predsednički izbori u Boliviji zakazani za 3. maj odloženi su zbog epidemije. Parlament je u sredu usvojio zakon prema kojem bi izbori trebalo da budu održani u roku od 90 dana, ali zakon treba da potpiše privremena predsednica Žanin Anjes (Jeanine Anez).

Pristalice bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa, koji se nalazi u egzilu, sumnjaju da Žanin Anjes odugovlači sa potpisivanjem zakona da bi odložila izbore za narednu godinu iako je izborna komisija predložila da glasanje bude održano između 28. juna i 27. septembra.

Sud u Boliviji je u februaru 2020. odbio kandidaturu Moralesa na predstojećim izborima za Senat jer ne živi u toj zemlji, što je on ocenio kao "udarac na demokratiju", javlja Asošijejted pres (AP).

Morales je 10. novembra 2019. godine bio primoran da podnese ostavku, nakon nasilnih protesta širom zemlje zbog rezultata predsedničkih izbora na kojima je učestvovao, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

On negira da je bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti naziva pučem. Morales je prvi indijanski predsednik Bolivije koji je 14 godina bio na vlasti.

Od njegove ostavke zemlju vodi senatorka desnice Žanin Anjes.

Bolivija je oštro podeljena posle nemira koji su izbili uoči i neposredno posle Moralesovog silaska s vlasti, a ankete pokazuju da je njegov Pokret za socijalizam favorit uoči predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG