Dostupni linkovi

'Vratit ću se u roku od godine dana' tvrdi bivši lider Bolivije


Smijenjeni lider Bolivije, Evo Morales, koji se nalazi u Argentini u egzilu, rekao je za Reuters, da se planira vratiti nazad u Boliviju do sljedećeg Božića.

Morales je podnio ostavku 10. novembra i potom, prvobitno, pronašao utočište u Meksiku nakon masovnih protesta građana koji su tvrdili da je prvi krug izbora, na kojima je proglašena njegova pobjeda, bio neregularan.

U intervjuu održanom u Buenos Airesu, gdje se Morales trenutno nalazi, ova, kao piše Reuters nekadašnja socijalistička ikona, kaže kako pomaže svojoj stranci da se pripremi za predstojeće specijalne izbore.

Članovi njegove stranke Pokreta za socijalizam (MAS) sastat će se u nedelju u Buenos Airesu kako bi krenuli sa biranjem svojih kandidata. Upitan o svojim planovima i da li će se sljedeće godine vratiti u Boliviju, Morales je rekao da u to nema nikakve sumnje: "Vratit ću se".

"Zbog sigurnosnih razloga ne mogu detaljno govoriti o planu kojeg imamo za povratak u Boliviju. Ali čovjek se mora vratiti u svoju zemlju", rekao je Morales.

Dodao je da je siguran da će njegova koalicija ponovo osvojiti predsjednički mandat. Njegova pobjeda na oktobarskim izborima je poništena zbog nepravilnosti koje su otkrili međunarodni revizori. Skandal je pokrenuo smrtonosne nerede i prisilio Moralesa da podnese ostavku i napusti Boliviju sredinom novembra.

Morales poriče ikakve nepravilnosti i kaže da mu je jedino žao što nije imao rane informacije o kako je rekao 'državnom udaru koji ga je svrgnuo sa vlasti'.

Bolivijski zastupnici su imenovali izborni sud koji bi do 2. januara trebao u roku od 120 dana zakazati nove izbore.

U međuvremenu je privremena Vlada Bolivije podnijela krivičnu prijavu protiv Moralesa za navodnu pobunu i terorizam. Bivša potpredsjednica Senata, Žanin Anjez imenovana je za vršioca dužnosti šefa države. Morales je na vlasti proveo 14. godina.

XS
SM
MD
LG