Dostupni linkovi

Morales optužen za pobunu i terorizam


Privremena Vlada Bolivije podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg šefa države Eva Moralesa za navodnu pobunu i terorizam, saopštio je ministar unutrašnjih poslova, u trenutku kada su vlasti počele istragu protiv bivših saradnika nekadašnjeg predsednika optuženih za forupciju i podsticanja nemira.

Vršilac dužnosti šefa države Žanin Anjez, bivša potpredsednica Senata, suočila se sa talasom protesta Moralesovih pristalica prošle sedmice.

Morales i njegov potpredsednik su podneli ostavku 10. novembra pod pritiskom snaga bezbednosti i demonstracija sledbenika opozicije koje su smatrale da su predsednički izbori 20. oktobra bili neregularni.

Morales je kazao da je zbačen u državnom udaru i potražio je utočište u Meksiku.

Najmanje 29 ljudi je poginulo nakon što je podneo ostavku.

Ministar unutrašnjih poslova Arturio Muriljo zatražio je od tužilaštva da pokrene istragu protiv Moralesa na osnovu audio snimmka koji, navodno, potvrđuje da je iz Mekskika usmeravao akcije za blokadu puteva u Boliviji u cilju destabilizacije privremene vlade.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, koji je pušten na konferenciji za novinare početkom ove sedmice. Ministarka za zdravstvo u Moralesovoj administraciji Gabriela Montano, nazvala je audio
"lažnim."

Blokada puteva je rasprostranjena forma protesta u Boliviji i znatnom delu Južne Amerike, pa su prošle sedmice Moralesove pristalice uspele da onemoguće snabdevanje hranom i gorivom pojedinim gradovima, uključujući i prestonicu La Paz.

Privremene vlasti su zato uspostavile "vazdušni" most transportujući 1,400 tona hrane.

Anjez je ponovila da će ostati na vlasti samo do održavanja prevremenih izbora, koji treba da se održe u roku od 90 dana. Međutim, kritičari ističu da je njen kabinet prekoračio ovlašćenja prelazne vlade tako što menja spoljnu politiku i preti kažnjavanjem Moralesovih saveznika.

Privremene vlasti tvrdi da je nekoliko saradnika bivšeg predsednika učestvovalo u kriminalnim aktivnostima, uključujući bivšu ministarku kulture, brata nekadašnjeg potpredsednika države, te potpredsednika njegove partije Pokret za socijalizam.

Horhe Valda, advokat Moralesovih političkih protivnika, izjavio da će zatražiti izdavanje poternice protiv njegove ćerke Evalis (25) po optužnici za pobunu i korupciju.

XS
SM
MD
LG