Dostupni linkovi

FBiH: Vraćen policijski sat za vrijeme prvomajskih praznika


Baščaršija u Sarajevu u vrijeme pandemije, april 2020.
Baščaršija u Sarajevu u vrijeme pandemije, april 2020.

Štab civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine donio je u srijedu, 29. aprila naredbu kojom se ponovno uvodi policijski sat za vrijeme prvomajskih praznika - 1., 2. i 3. maja od 22 sata uveče do pet sati ujutro.

Policijski sat u ovaj bosanskohercegovački entitet uveden je 21. marta, kao jedna od mjera u borbi protiv pandemije korona virusa.

Posljednjom odlukom naređena je i zabrana okupljanja za više od pet osoba.

Mjere restrikcije vraćene su nakon što je u srijedu zabilježen najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije, prema podacima kriznih štabova oba bosanskohercegovačka entiteta.

U BiH su u poslednja 24 sata registrovane 93 osobe pozitivne na korona virus. U Republici Srpskoj 59, u Federaciji BiH 33, a u Brčko distriktu jedna zaražena osoba.

Paralelno sa zabranama kretanja za vrijeme prvomajskih praznika, Štab civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine od 1. maja ublažiće neke od dosadašnjih restriktivnih mjera.

Dozvoliće se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, te malih obrta.

Potvrđena je ranije donesena odluka o tome da osobe starije od 65 godina domove mogu napuštati ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađi od 18 godina vani će i dalje izlaziti utorkom, četvrtkom i subotom, od 14 do 20 sati, sukladno ranijoj odluci donesenoj 24. aprila.

U novoj odluci dozvoljeno je osobama starijim od 65 godina da se mogu voziti u automobilima, što je do sada bilo dozvoljeno samo djeci i mlađima do 18 godina.

Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj u srijedu je donio odluku o zabrani kretanja 1., 2. i 3. maja i to u terminima od 12 sati jednog do 5 sati ujutro, narednog dana.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine do 29. aprila registrovano je 1.677 osoba pozitivnih na korona virus, dok je a 65 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG