Dostupni linkovi

Ukinut policijski sat u Federaciji BiH


Prazna Baščaršija u Sarajevu tokom pandemije korona virusa
Prazna Baščaršija u Sarajevu tokom pandemije korona virusa

Policijski sat u Federaciji BiH je ukinut, odlučeno je na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite. Ova odluku Federalni štab civilne zaštite proslijedio je Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic, a nalazi se na njihovoj Facebook stranici. Kako se navodi, odluka stupa na snagu danas.

Policijski sat u Federaciji BiH uveden je 21. marta 2020. godine kao dio mjera vezanih za prevenciju širenja korona virusa. Građanima bez dozvole je bilo zabranjeno kretanje od 20:00 do 5:00 sati.

Radnije danas, Federalni štab civilne zaštite donio je i naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina, ipak omogućava kretanje u određenom periodu.

Kako je odlučeno, stariji od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, dok će mlađi od 18 imati dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Ove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka, 27. aprila 2020. godine.

Prema podacima zvaničnih institucija, od 24. aprila do 12 satri u Bosni i Hercegovini je potvrđen 1.421 slučaj oboljelih od korona virusa.

U Republici Srpskoj (RS), do sada je potvrđeno 617 slučajeva, Federaciji BiH 782, te Brčko distriktu 18, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema istim podacima, broj osoba koje su pod nadzorom u Bosni i Hercegovini je 8.462, broj smrtnih slučajeva 55, a izliječenih 538.

XS
SM
MD
LG