Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 33 nova slučaja zaraženih, predložene mjere za prvomajske praznike


Ulice Sarajeva nakon ukidanja mjera zabrane kretanja
Ulice Sarajeva nakon ukidanja mjera zabrane kretanja

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je ukupno 520 uzoraka od kojih je 33 pozitivno na korona virus, rekao je u srijedu epidemiolog Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na konferenciji za medije Kriznog štaba ministarstva zdravstva Federacije BiH.


Pehar je istakao da je u Federaciji BiH do sada ukupno testirano 16. 265 uzoraka, te da je zaraženost korona virusom potvrđena kod 891 osoba. On je istakao da su trenutno i dalje aktivna 543 slučaja, dok je 315 oporavljenih, a 33 osobe su preminule od posljedica COVID-19.

Pročitajte i ovo:

Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravlje Federacije BiH istakao je da su za tri neradna dana prvomajskih praznika predložili donošenje mjera zabrane kretanja licima starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina te zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati.

"Vidjevši porast broja zaraženih smatrali smo da bi bio nepotreban rizik omogućiti ova tri dana (1. 2. i 3. maj) nesmetano kretanje, a ni pripadnici MUP-a ne bi to na kvalitetan način mogli ispratiti", rekao je Čerkez.

Čerkez je dodao i da se razmišlja o novim koracima normalizacije uz upozorenje da još nije kraj pandemije.

"Epidemija nije gotova i kako ćemo proći kroz naredni period, zavisi od poštivanja mjera. Trebalo bi doći do uspostavljana rada trgovina na veliko i malo, da se prilagodi situaciji. Važno je da smo omogućili poslodavcima u trgovinama, da se mali objekti vrate i da se vrati život kroz te trgovine. Jako će biti važno poštivanje mjera u tim trgovinama, koliko će ljudi moći biti istovremeno. Do sredine naredne nedjelje da krenemo u te procese", rekao je Čerkez.

Krizni štab Federacije BiH 24. aprila je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina omogućava kretanje u određenim terminima. Također je ukinut i policijski sat uveden 21. marta.

Kako je odlučeno, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od devet do 13 sati, dok će osobe mlađe od 18 imati dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Prema posljednjim informacijama u Bosni i Hercegovini su prijavljena 92 nova slučaja korona virusa, 33 u Federaciji BiH i 59 slučajeva u Republici Srpskoj.

'Nema prosperiteta bez jakog zdravstva'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

XS
SM
MD
LG