Dostupni linkovi

EU donirala BiH materijal za kontrolu testova na korona virus


Testiranje na korona virus, ilustrativna fotografija

Europska unija je isporučila 40.000 jedinica visoko kvalitetnog materijala za kontrolu testova na korona virus Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci.

"Kontrolni materijal ima za cilj kalibraciju opreme za testiranje na COVID-19 kako bi se povećala pouzdanost testiranja", stoji u priopćenju Delegacije EU u BiH.

Ovaj materijal se trenutno isporučuje diljem Europske unije.

Nakon zahtjeva za pomoć, EU je odlučila donirati kontrolni materijal Bosni i Hercegovini i drugim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Ambasador EU u BiH Johann Sattler naglasio je važnost saradnje i solidarnosti i podrške u ovim teškim vremenima za sve, a posebice za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe.

"Testove su razvili naučnici iz Europske unije u Zajedničkom istraživačkom centru u Belgiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti osigurati 40.000 komada ovih testova za BiH. Ovo je još jedan dokaz solidarnosti EU", rekao je Sattler.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović zahvalila je EU na podršci koju je dala ovoj zdravstvenoj instituciji.

"Zahvalni smo EU na ovoj donaciji, koja će biti upotrijebljena u procesu testiranja. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je do sada uradio 7.415 testiranja i vrlo smo zadovoljni rezultatima, koji su provjereni u laboratoriju u Berlinu i kao takvi su prihvaćeni od strane supervizije“, istakla je Izetbegović.

EU donirala 80 milijuna eura za borbu protiv COVID-19

Kontrolni materijal su proizveli znanstvenici Europske unije u Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) u Belgiji.

Europska unija izdvojila je 80,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je 7 milijuna eura usmjereno za hitne medicinske potrebe.

XS
SM
MD
LG