Dostupni linkovi

Gojković: Skupština Srbije će ukinuti vanredno stanje


Sednica Skupštine Srbije, 28. april 2020.
Sednica Skupštine Srbije, 28. april 2020.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da se poslanici nisu sastali da uvedu vanredno stanje, ali da će se narednih dana sastati da ga ukinu.

Ona je na sednici parlamenta rekla da je vanredno stanje "uvedeno po slovu Ustava" i da je 95 odsto građana poštovalo sve donete propise.

Poslanik Nenad Konstantinović iz kluba Vojvođanski front-Srbija 21 prethodno je rekao da deo opozicije koji on predstavlja "nema dilemu da je prilikom uvođenja vanrednog stanja prekršen Ustav jer je Skupština mogla da se sastane jednako 15. marta kao i danas".

On je dodao da je deo opozicije došao u Skupštinu kako bi čuli šta će se raditi posle vanrednog stanja. Konstantinović je rekao da su građani zbunjeni, a da Vlada nije podnela pisani izveštaj niti plan mera za eventualni drugi krug pandemije.

Poslanici bi do kraja dana trebalo da završe raspravu o potvrđivanju uvođenja vanrednog stanja i uredbi koje je vlada donela za vreme vanrednog stanja koja je, uz mere zaštite od širenja korona virusa, počela u utorak, 28. aprila. Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju nastavio je bojkot rasprave.

U skupštini se primenju mere zaštite, pa se poslanicima i novinarima meri temperatura, dobijaju maske i rukavice, dok poslanici u sali sede na svakom drugom mestu, a postavljena je i zaštita panelima od pleksiglasa.

Maska i rukavice obavezni u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

XS
SM
MD
LG