Dostupni linkovi

Tužilaštvo Kantona Sarajevo će ispitati nabavku respiratora i testova za Federaciju BiH


Zgrada Tužilaštva Kantona Sarajevo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za korona virus, u organizaciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

„Nakon medijskih napisa o sumnjivim nabavkama, kantonalno Tužilaštvo će provjeriti da li ima elemenata krivičnog djela", rekla je Azra Bavčić.


„Uvoznik 80 respiratora iz Kine je F.H. Srebrena malina iz Srebrenice a proceduru uvoza je pokrenula firma DTS-ŠPED d. o. o.“, potvrdio je za RSE, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Kako stoji na web stranici preduzeća, ”FH Srebrena malina” d.o.o. je započelo s radom prije pet godina, a osnovna djelatnost je prerada i konzerviranje voća i povrća.

U subotu, 25. aprila premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema.

„S ovom, do sada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje sa pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom Federacije, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora“, rekao je premijer Novalić.

Ovo nisu prvi predmeti koje je, od početka širenja zaraze korona virusa, formiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Sedmog aprila je formiran predmet nakon smrti dr. Šefika Pašagića, koji je preminuo u sarajevskoj bolnici Podhrastovi.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 25. marta formiralo predmet u vezi sa ženom koja je preminula u Domu zdravlja u sarajevskoj opštini Ilidža, za koju je testiranjem utvrđeno da je bila pozitivna na korona virus.

XS
SM
MD
LG