Dostupni linkovi

RS: Penzionerima omogućena šetnja radnim danom od sedam do deset sati


Banja Luka

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske (RS) donio je odluku u ponedjeljak o ublažavanju određenih mjera za građane i privredne subjekte na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta, kazao je na konferenciji za novinare, u Banjaluci, predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„Osobe starije od 65 godina imaće dopuštenje da svaki radni dan od sedam, pa do 10 sati ujutro mogu izaći u šetnju, uz poštivanje propisanih mjera, poput nošenja zaštitne maske i zabrane grupisanja“, kazao je Višković.

Višković je rekao i da će biti omogućen rad šalter sala u opštinama, rad kuhinja i objekata za dostavu hrane, prodaje hrane u kioscima, ali bez zadržavanja i mogućnosti konzumacije hrane i pića u ugostiteljskim objektima.

"Od sutra (utorak) od 7.00 do 19.00 časova mogu da počnu sa radom i uslužne radnje, radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, muzeji, biblioteke, zanatsko-preduzetničke radnje, osim frizerskih i kozmetičkih salona", rekao je Višković.

Najavljeno je i da će od 1. maja biti omogućen i rad tržnim centrima u kojima će i dalje biti zabranjen rad ugostiteljskim objektima, dječijim igraonicama, te kino salama.

Bolnicama u Republici Srpskoj i domovima zdravlja naloženo je vraćanje u rad specijalističkih i subspecijalističkih usluga sa 50 posto kapaciteta.

Repubila Srpska će zbog predstojećih prvomajskih praznika produžiti trajanje policijskog sata, ali neće se, kako je rečeno, voditi primjerom Srbije da na 72 sata obustavi kretanje građana.

Rečeno je da neće biti ukidanja policijskog sata.

Sve druge mjere Vlade Republike Srpske biće na snazi do 11. maja, a o njihovom ukidanju, kao i ukidanju vanrednog stanja, kojeg je Republika Srpska zbog pandemije korona virusa proglasila 28. marta, razgovaraće se 10. maja.​

XS
SM
MD
LG