Dostupni linkovi

Kurti smenio savetnika zbog izjave o OVK


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) smenio je 25. aprila svog političkog savetnika Škeljzena Gašija (Shkëlzen Gashi) zbog izjava o Oslobodilačkoj vojski Kosova (OVK), pojašnjavajući da su uticale na rad Vlade.

"Smatram da je bolje da se rasprava u koju se uključio ne odvija sa pozicije mog savetnika", saopštio je Kurti na Fejsbuku.

Gaši je u jednom televizijskom intervjuu u petak na Kosovu rekao da su pojedini pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, dodajući da je ubijeno 1.000 nevinih srpskih civila, te da su "većina tih pripadnika OVK-a umešani u ove zločine, bili na rukovodećim pozicijama, komandanti zona ili članovi Generalnog štaba OVK-a".

Naknadno je na Fejsbuku Gaši pojasnio da nije rekao da je OVK počinio zločine, već pojedinci OVK-a, oni koji su zloupotrebili uniformu.

"OVK i borbu našeg naroda za slobodu i nezavisnost odbranićemo onda kada se očiste od zločina pojedinaca koji su ih počinili u naše ime", kazao je Gaši. Dodao je i da će se Kosovo odbraniti od Specijalnog suda za ratne zločine samo onda kada "sami kaznimo one koji su u naše ime počinili zločine protiv nevinih civila".

Gašijeva izjava izazvala je mnogo reakcija u javnosti. Političke partije i organizacija ratnih veterana takvu izjavu ocenili su skandaloznom.

Iz Demokratske partije Kosova rekli su da takva izjava nije slučajnost, već stav i pokreta Samoopredeljenje. Gašijevu izjavu osudili su i pripadnici pokreta Samoopredeljenje kosovskog premijera, pozivajući Kurtija da ga smeni, što se i dogodilo u subotu.

Ministarka pravde na dužnosti iz redova Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) reagovala je navodeći da je borba OVK-a bila pravedna i oslobodilačka, a da je Specijalni sud bio greška jer je uspostavio paralelu između Kosova i Srbije po pitanju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG