Dostupni linkovi

EK bez odgovora o pomoći Z. Balkanu na zagrebačkom samitu


Sedište Evropske komisije u Briselu, april 2020.
Sedište Evropske komisije u Briselu, april 2020.

Evropska komisija je trenutno skoncentrisana na odgovor na pandemiju korona virusa, ali će nastaviti sa radom na ekonomskom investicionom planu, rekla je na konferenciji za medije u petak, 24. aprila, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, izbegavši da odgovori na pitanje da li će na zagrebačkom samitu biti predstavljen najavljeni plan o finansijskoj podršci Zapadnom Balkanu.

„Na stolu je značajan paket. Govorimo o više od 410 miliona evra, plus dodatnih 190 miliona koji će omogućiti da se održi likvidnost kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim insitucijama“, izjavila je Pisonero.

Financijski paket za zemlje Zapadnog Balkana su ranije, pre krize uzrokovane pandemijom korona virusa, najvaljivali zvaničnici Evropske komisije, uključujući i predsednicu ove institucije Ursulu Van Der Lejen (Von der Leyen).

Osim finansijskog paketa, bilo je planirano da se na samitu u Zagrebu 6. i 7. maja promoviše i nova metodologija proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makedoniju i Albaniju.

Zagrebački samit je predstavljao vrhunac hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom, prvi u istoriji najnovije članice. Zbog izolacije, uzrokovane pandemijom, u kojoj se našao evropski kontinent, kao i skoro ceo svet, susret će 6. maja biti održan kao video konferencija.

XS
SM
MD
LG