Dostupni linkovi

Evropske diplomate u BiH: U toku isporuka pomoći EU


Fotografija ambasadora objavljena uz osvrt
Fotografija ambasadora objavljena uz osvrt

Dio finansijske pomoć za BiH koju Brisel Zapadnom Balkanu za podršku u rješavanju posljedica korona virusa u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka iznosiće 80,5 miliona eura, potvrđeno je u osvrtu objavljenom na web stranici Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska unija, kako je ranije objavljeno, mobilizira preko 410 miliona eura pomoći Zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19.

Prošle sedmice sa UNDP-om je, navodi se u osvrtu, upućen prvi dio finansijskog paketa pomoći, čija ukupna vrijednosti iznosi sedam miliona eura.

"Isporuke su već u toku – podijeljeno je 7.500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja sedmice. Prvih 40 respiratora stiže u aprilu, a ostatak u maju", navodi se u osvrtu koji su potpisali ambasadori država članica EU, šef Delegacije EU u BiH i komandant EUFOR-a.

BiH je pozvana da, kao i susjedi sa Zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU.

Ambasadori u osvrtu poručuju da je bitno sačuvati i radna mjesta, te da se zajednički radi na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU.

"Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za uspostavljanje ‘zelenih koridora’. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH. Još jedan ‘mehanizam solidarnosti’ jeste Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica", stoji u zajedničkom osvrtu ambasadora.

U osvrtu se navodi i kako je “od najveće je važnosti održati odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana“.

XS
SM
MD
LG