Dostupni linkovi

Solak: Nema opuštanja, unatoč ublažavajućim mjerama u Federaciji BiH


Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak
Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak

Efekti ublažavajućih mjera će se pratiti, i ako situacija ne bude zadovoljavajuća, one će biti poništene ili će se donijeti još restrikitvnije mjere, izjavio je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Federalni štab civilne zaštite u petak 24. aprila je donio niz mjera u Federaciji BiH, kao što je ukidanje policijskog sata, ukidanje karantene za građane koji dolaze iz inozemstva u BiH i ukidanje zabrane kretanja za mlađe od 18 godina i starijih od 65 godina u određenim danima.

"Sve ovo je doneseno u cilju ublažavanja postojećih mjera, ali ne i opuštanja. I dalje treba izbjegavati okupljanje, druženje više ljudi. Svi trebaju poštivati fizičku distancu na udaljenosti od dva metra", kazao je Solak.

Sve mjere su na snazi do 30. aprila, a sljedeći tjedan bit će donesene i druge ublažavajuće mjere, naveo je Solak.

"Nadamo se da će se u budućnosti nastaviti trend pada oboljelih i možda u dogledno vrijeme budemo bez bilo kakvih mjera“, kaže Solak.

Što se tiče rada vrtića, Solak je naveo kako se i o tome razgovaralo u Federalnom kriznom štabu, no dodaje kako je još rano o tome govoriti.

"Ako se budu razmatrale mjere o ublažavanju zbrane rada određenih grana privrede, razmatrat ćemo i ukidanje zabrane rada vrtića“, naveo je Solak.

Solak je dodao kako će nošenje maski i rukavica biti jedna od posljednjih mjera koje će biti ukinute.

Na pitanje zbog čega se još uvijek građanima ne dijele maske i rukavice koje su BiH donirale druge države Solak je rekao da oprema još uvijek nije raspoređena od strane Vijeća ministara BiH.

"Zaštitna oprema je najpotrebnija zdravstvenim i socijalnim institucijama i po tim prioritetima će se dijeliti“, kazao je Solak.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u toj zemlji je zaraženo 1421 osoba od korona virusa, a 55 je umrlo.

XS
SM
MD
LG