Dostupni linkovi

Vijeće za štampu u BiH poziva vlasti da pomognu medije


Snimatelji sa zaštitom na zadatku u Mostaru. Zabilježeno 1. aprila 2020.
Snimatelji sa zaštitom na zadatku u Mostaru. Zabilježeno 1. aprila 2020.

Vijeće za štampu i online medije u BiH u otvorenom pismu upućenom nosiocima vlasti na svim nivoima u BiH upozorava na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se, zbog pandemije korona virusa, našli mediji i medijska udruženja u Bosni i Hercegovini, te ističu da takva situacija može rezultirati katastrofalnim posljedicama po demokratizaciju društva u cjelini.

U pismu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, premijerima Federacije BiH Fadilu Novaliću, Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, Vijeće za štampu zahtijeva hitnu intervenciju svih nivoa vlasti za spas medija.

˝Profesionalne medijske kuće suočene su sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je gotovo u potpunosti iščezlo, te padom tiraža kada su u pitanju printani mediji, zbog represivnih mjera kojima je zatvoreno 40 posto prodajnih mjesta, ograničenog kretanja građana, smanjene kupovne moći˝, navodi se u pismu.

Ističu i da je došlo do velikog pada priliva sredstava koji se direktno odražava na nemogućnost medija da isplaćuju plate i dijele otkaze zaposlenima.

"Takva situacija već se odvija pred našim očima jer je opstanak medija direktno doveden u pitanje. Profesionalni mediji i organizacije pokušavaju iznaći način da ne posežu za otkazima, ali njih već ima, i plašimo se da će ih biti u još većoj mjeri, ukoliko se ovakva situacija nastavi, bez ikakve pomoći vlasti na svim nivoima˝, upozoravaju iz Vijeća za štampu u BiH.

Vijeće za štampu u BiH u pismu podsjeća predstavnike svih nivoa vlasti "na neupitna prava građana na istinito, provjereno i pravovremeno informisanje, čija je važnost posebno došla do izražaja u trenutnoj situaciji, kada je cijeli svijet suočen sa borbom protiv pandemije korona virusa".

U pismu Vlastima u zemlji podsjećaju i na obavezu države da stvori okvir i omogući slobodan i nezavisan rad medija štiteći ustavno pravo na slobodu izražavanja, prikupljanja i širenja informacija.

XS
SM
MD
LG