Dostupni linkovi

Američki Kongres odobrio zakon o pomoći gospodarstvu vrijedan 484 milijarde dolara


Čelnica demokrata Nancy Pelosi (desno) i drugi zastupnici tijekom sjednice Zastupničkog doma, Washington, 23. travnja
Čelnica demokrata Nancy Pelosi (desno) i drugi zastupnici tijekom sjednice Zastupničkog doma, Washington, 23. travnja

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak (23. travanj) zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim poduzećima pogođenim krizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji korona virusa.

Zastupnički dom je s 388 prema pet glasova usvojio mjeru koju je u utorak (21. travanj) jednoglasno prihvatio Senat. Zakon sada treba potpisati američki predsjednik Donald Trump kako bi stupio na snagu.

Zastupnici, mnogi s maskama na licu, zakon su odobrili nakon produljenog razdoblja glasovanja kako bi im bilo omogućena međusobna distanca u skladu s preporukama o zaštiti javnog zdravlja.

Zakon uključuje paket pomoći vrijedan više od 320 milijarda dolara namijenjen malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane COVID-19, zatim 75 milijarda pomoći za bolnice, 25 milijarda za testiranje na korona virus te više od 60 milijarda zajmova namijenjenih drugim stradalim sektorima, napose poljodjelstvu.

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkom gospodarstvu tijekom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko tri bilijuna dolara pomoći.

Trump je ranije pozvao Kongres da prihvati taj novi plan pomoći, obećavši da će ga potvrditi.

XS
SM
MD
LG