Dostupni linkovi

Tramp potpisao paket pomoći i aktivirao zakon o obaveznoj proizvodnji


Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u petak veče zakon o paketu finansijske pomoći od dve hiljade milijardi dolara – najvećem u istoriji zemlje – u trenutku kada se građani, kompanije i zdravstveni sistem suočavaju sa pogubnim posledicama pandemije korona virusa.

"Prikupili smo svu snagu vlade i društva da ostvarimo pobedu nad virusom. Zajedno ćemo istrajati, prevladati i pobediti," napisao je Tramp na Tviteru nakon što je potpisao zakon.

U petak je ovaj zakon usvojio Predstavnički dom, u kome demokrate imaju većinu, a u sredu Senat gde su republikanci u većini.

Broj Amerikanaca koji je zatražio naknadu za nezaposlene tokom prošle sedmice dostigao je skoro 3,3 miliona, najviše otkada se u poslednjih pola veka vodi evidencija o tome, i pet puta više u najnepovoljnijom sedmici tokom finansijske krize 2008.

Na ceremoniju potpisivanja zakona u Beloj kući nije pozvan nijedan kongresmen iz Demokratske stranke.

Pre ovog čina, Tramp je aktivirao akt koji mu daje ovlašćenja da naloži privatnim kompanijama da proizovde potrepštine neophodne za nacionalnu odbranu (DPA).

Tramp je izjavio da će prema ovom zakonu Dženeral Motors (GM) biti primoran da proizvodi preko potrebne respiratore.

Predsednik SAD je tokom dana napisao na Tviteru da je GM obećao da će “nam obezbediti 40 hljada preko potrebnih (mehaničkih) ventilatora ‘veoma brzo’.

“Sada kažu da će biti samo šest hiljada krajem aprila, a žele dolare,” zapretivši da će aktivirati pomenuti zakon, što je i učinio nekoliko sati kasnije, javlja BBC.

U SAD je zaraženo 97 hiljada građana korona virusom – najviše na svetu. U Njujorku gde je oko 45 hiljada inficiranih, a preminulo 519 osoba, planira se uspostavljanje osam privremenih bolnica, najavio je guverner ove države Endrju Kuomo (Andrew Cuomo).

XS
SM
MD
LG