Dostupni linkovi

SAD: Predstavnički dom planira još 500 milijardi dolara pomoći, 26 miliona nezaposlenih


Capitol Hill
Capitol Hill

Stotine članova američkog Predstavničkog doma sastat će se u četvrtak u Washingtonu kako bi usvojili zakon za olakšavanje posljedica korona virusu u iznosu od 484 milijarde dolara, čime bi cifra za pomoć dostigla iznos bez presedana - skoro 3 hiljade miljardi dolara, javlja Reuters.

Očekuje se da će mjera biti usvojena uz čvrstu podršku obje stranke u u Predstavničkom domu kojeg kontrolišu demokrate, ali protivljenje nekih članova obje stranke prisililo je zakonodavce da se vrate u Washington uprkos naredbama o ostanku kod kuće čiji je cilj kontrola širenja virusa.

Republikanski Senat donio je prijedlog zakona u utorak, pa bi, nakon njegovog usvajanja u Predstavničkom domu, bio upućen Bijeloj kući, gdje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump obećao da će ga brzo potpisati čime bi postao zakon.

Predlog zakona - koji bi bio četvrti donesen za rješavanje krize - osigurava sredstva za mala preduzeća i bolnice koje se bore s ekonomskim posljedicama pandemije koja je odnijela živote više od 47.000 Amerikanaca, a rekordan broj, oko 26 miliona osoba ostalo je bez posla u posljednjih pet sedmica.

Kongres je u martu donio posljednji zakon za pomoć oporavku od korona virusa, vrijedan više od dvije hiljade milijardi dolara.

Neki su demokrati nezadovoljni što najnoviji nacrt zakona izostavlja financijsku pomoć državi i lokalnoj samoupravi. Neki su republikanci nezadovoljni što je tako brzo odobreno toliko vladinih sredstava.

Trump je rekao da podržava više sredstava za savezne države i obećao je da će to podržati u budućem zakonu nakon što su njegove stranačke kolege odbile to uvrstiti u trenutni paket pomoći.

Lider većine republikanskog Senata, Mitch McConnell, u srijedu je izjavio da bi savezne države mogle bankrotirati, s tim da je kasnije rekao da ne želi da savezne fondove koriste za nešto što nije povezano s korona virusom.

XS
SM
MD
LG