Dostupni linkovi

MUP: Nijedan migrant nije vraćen u Srbiju iz Austrije


Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Zoran Lazarov odbacio je navode lidera opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića da se „od Srbije pravi azilantski centar“ i dodao da u zemlju "nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije", saopštio je MUP.

Navodeći da ne postoji sporazum sa Austrijom o vraćanju odbijenih tražilaca azila, Lazarov je rekao da je Srbija 2007. godine potpisala sa EU Sporazum o readmisiji, a da je na osnovu toga 2010. potpisan poseban protokol sa Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, dok je 2019. godine potpisan "radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovođenje readmisije".

"Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Srbije", naveo je Lazarov, a preneo MUP.

Dodao je da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu, niti radnom aranžmanu iz Austrije.

Cucić: Sramni protesti protiv migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG