Dostupni linkovi

Postupak protiv Srbije u Evropskom sudu zbog stanja u romskom naselju


Romsko naselje Mali Leskovac u Beogradu
Romsko naselje Mali Leskovac u Beogradu

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mereSrbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, saopštila je nevladina Inicijativa za socijalna i ekonomska pitanja A11.

U saopštenju se objašnjava da u tom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su 1999. godine izbegle sa Kosova, koje su "prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život – bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom, odnedavno u društvu pacova".

"U uslovima pandemije korona virusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to", navodi se u saopštenju inicijative A11.

U saopštenju se navodi da je Inicijativa nakon više pokušaja da "animira Vladu Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih", podnela zahtev Evropskom sudu za izricanje privremene mere protiv Srbije "kada nije ostalo drugih načina za skretanje pažnje na probleme ovih ljudi".

"Evropski sud je postupio po ovom zahtevu odmah i pokrenuo postupak protiv Srbije, čime je jasno potvrđeno da stanje u ovom naselju i izostanak reakcije nadležnih, prestavljaju ozbiljan i realan rizik da dođe do nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima iz ovog naselja i do povrede njihovog prava na život", stoji u saopštenju Inicijative.

Inicijativa A11 podseća da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja, te da u skoro 40 odsto ovih naselja kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu, odnosno da oko25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode.

Naglašavaju i da su 17. marta uputili Apel Vladi Republike Srbije za hitno preduzimanje mera za zaštitu najugroženijih, da bi već 20. marta, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i pojedinim stručnjacima u oblasti socijalnih prava pripremili predlog mera za zaštitu najugroženijih tokom borbe protiv korona virusa i prosledila ga Vladi Srbije.

"Na ovaj predlog mera do danas Vlada Republike Srbije nije odgovorila. U međuvremenu, stanje u neformalnim romskim naseljima na ivici je humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji su raseljeni sa Kosova. Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode, zaštitne opreme i adekvatnih informacija o merama za sprečavanje korona virusa, Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi, zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju organizacije civilnog društva", ističe Inicijativa A11.

Dodaje se da je Evropski sud za ljudska prava „praktično jedina institucija kojoj građani Srbije mogu da se obrate za zaštitu svojih prava“.

"Pokretanje postupka za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava podsetnik je Vladi Republike Srbije da ne može više zanemarivati desetine hiljada najugroženijih, posebno pogođenih pandemijom", stoji u saopštenju Inicijative A11, u kom se apeluje da Vlada Srbije "ne čeka pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima", već da hitno preduzme korake radi zasitite Roma i Romkinja.

Cijela stambena zgrada u izolaciji u predgrađu Podgorice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

XS
SM
MD
LG