Dostupni linkovi

Brnabić: Proizvodnja hlorokina od velikog značaja za Srbiju


Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je u utorak farmaceutsku kompaniju "Galenika", koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina koji će Srbija koristiti u lečenju COVID 19 i poručila da Srbija sada, osim respiratora, može da proizvede sve što je potrebno u borbi protiv virusa korona.

Brnabić je zahvalila "Galenici", koja je u vlasništvu brazilske kompanije "EMS" i istakla da je za nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dobijen iz brazilske kompanije, "Galenika" uspela da naruči, dopremi i proizvedu pomenuti lek.


"Premijerka je, izražavajući zahvalnost na donaciji brazilskoj kompaniji, poručila da će hlorokina biti dovoljno ne samo za lečenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je, kako se dodaje, još jednom apelovala na sve da se pridržavaju mera predostrožnosti "kako bismo imali što normalniji život i kako bismo svi ostali posvećeni borbi protiv epidemije, čiji se kraj nazire, ali još nije došao". Ona je navela i da hlorokin nije namenjen za maloprodaju, već će sve količine biti predate Rapubličkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji će dalje vršiti distribuciju.

Direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić, rekla je da je hlorokin krajem decembra prošle godine u Kini proglašen za ključni medikament u borbi protiv infekcije i postao, prema njenim rečima, deo svih terapija za lečenje COVID pacijenata.

Ona je napomenula da je Srbija taj lek godinama uvozila za pacijente obolele od reumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa, istakavši da te količine nisu bile dovoljne i za lečenje COVID-19.

"Zbog zabrane izvoza lekova iz EU, došli smo u problem koji nismo očekivali, a jedini izlaz nam je bila sopstvena proizvodnja, koja je i pokrenuta", objasnila je Škodrić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je 21. aprila da je struka rekla da je hlorokin osnova lečenja protiv COVID 19 i da je njegov posao bio da obezbedi taj lek. Vučić je u obraćanju novinarima u Čortanovcima u Vojvodini rekao i da ne želi da odgovara na kritike da taj lek ne pomaže.

"Ja ne znam šta sadrže ti lekovi, ni koje su sirovine. Pitao sam lekare, svi su rekli da je osnova našeg lečenja, kao i svuda u svetu. Moj posao je bio da se to obezbedi", rekao je Vučić.

"A, u te priče nadrilekara, teoretičara zavera, to me sve više podseća na naš fudbal, u kojem bi svaki gledalac bolje šutnuo loptu od onog na terenu. Tako i sada svi bolje znaju kako bi nešto izlečili, nego najbolji lekari na svetu. Ja nisam od tih i ne mogu u tome da učestvujem", dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 27. marta objavila da "aktivno prati aktuelna klinička ispitivanja koja se sprovode kao odgovor na COVID-19, uključujući studije koje se bave upotrebom hlorokina i njegovog derivata, hidroksiklorokina, za lečenje i / ili prevenciju". SZO je u tom saopštenju navela i da "trenutno nema dovoljno podataka za procenu efikasnosti bilo kog od ovih lekova u lečenju pacijenata sa COVID-19 ili u sprečavanju da se zaraze korona virusom".

XS
SM
MD
LG